2018. április 22., vasárnap

A FÖLD NAPJA (2018.)

Kitüntetések és pályázathirdetés a Föld Napján

1970 óta ünnepli a világ a Föld Napját, minden év április 22-én;
immár 175 országban, köztük 28 éve Magyarországon is - fogalmazott
dr. Rácz András a Föld Napja idei rendezvényén, pénteken, Budapesten,
a Herman Ottó Intézet Rózsakertjének rendezvénytermében.





A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős, helyettes államtitkára kiemelte: „Cselekvő ünnep ez, melyen földünk védelméért tehetünk”. A magyar nyelv nagyon kifejező, hiszen a föld egyszerre jelenti a bolygót, ahol élünk, a megélhetés forrásául szolgáló termőföldet, valamint szülőhazánkat.

A mai ünnepségnek otthont adó Herman Ottó Intézet névadójának sokat emlegetett gondolatára hívta föl a figyelmet: ,,Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez." Ez a mottó lehetne a rendezvény jelmondata, s a tárca is ebben a szellemiségben tevékenykedik a napi munka során.

A rendezvény részeként dr. Rácz András és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be „Az év ökoturisztikai élménye 2018.” pályázat elindulását.

- Olyan, természethez kapcsolódó, autentikus élményeket nyújtó, ökoturisztikai programokat keresünk, amelyek egy-egy hazai helyszín értékeinek megismerését teszik lehetővé, ezzel is utazásra csábítva a családokat - emelte ki a megújult pályázat kapcsán Mártonné Máthé Kinga. A cím elnyerésére idén már sokkal szélesebb körnek van lehetősége, hiszen eddig csak létesítmények és tanösvények pályázhattak.

A szervezők ezúttal többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázatait várják 5 kategóriában (címszavakban: ,,családbarát", ,,együttélő", ,,hozzáférhető" (akadálymentes), ,,érthető", ,,digitális"), 2018. május 31-ig. (A pályázati felhívás és a pályázati adatlapok a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján érhetők el.)

Ezután került sor a Pro Natura, valamint a Herman Ottó Szellemisége Díjak átadására. (A kitüntetésben részesülők névsora a kormany.hu-n található meg.)

A Herman Ottó Intézet egész napos rendezvénye ezen kívül is bővelkedett érdekes programokban, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei magas-légköri mérésekre alkalmas rádiószondát engedtek fel, de volt Nap-megfigyelés, óriás túzok puzzle, virágültetés, valamint különböző kézműves foglalkozások.

A kiállítók - mint például az FM, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Magyar Nemzeti Parkok vagy a Növényi Diverzitás Központ - sátraiban pedig további érdekes tudnivalókkal gazdagodhattak a kilátogatók.


(FM Sajtóiroda)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése