2018. március 29., csütörtök

SÖRVERSENY ÉS SÖRMUSTRA

Sörverseny és Sörmustra a Diósgyőri várban
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XII. Nemzetközi Sörversenye
(Miskolc-Diósgyőr, 2018. április 11–14.)
Az esemény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter

Késmárki Katalin, Vaskó György, Gyenge Zsolt, 
Lászlovszky György (FM), Bukovszky Béla


2018. március 29-én, Budapesten, a Földművelésügyi Minisztérium Kollégiumi termében tartotta eseménybejelentő sajtótájékoztatóját a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE), valamint a társrendezők és támogatók képviselői a XII. Nemzetközi Sörversennyel kapcsolatban.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több, mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már 7 országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre, megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

A KSE sörversenyére a BJCP* 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás is lesz a verseny életében. Egyrészt változik a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében lesz a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap áll majd rendelkezésére (április 11–12.) a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős, szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vett részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három, legmagasabb pontszámot elérő, arany diplomás söre kapja. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

A verseny időpontja: 2018. április 11–12.
Helyszíne: 3534 Miskolc, Vár utca 24. (Diósgyőri vár)


***

Konferencia és kiállítások

A pénteki napon, 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, ami már a sörértő közönségnek is érdekes lehet. 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdődik, amelyen az előadók - a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett - visszatekintést adnak az otthoni sörfőzés középkori kialakulásáról, a gyakorló sörfőzőket érdeklő sörmarketingről, de az oly fontos higiéniáról is.

Pénteken délután – az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében – kerül sor a sörverseny ünnepélyes eredményhirdetésére, majd a rendezvény szponzorainak bemutatkozásával folytatódik a program. Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre a felek között. A várudvaron mindeközben meg is tekinthetőek a szponzorok installációi.

Pénteken és szombaton a várban Kovács András úr, a Magyarországi Sörcikkgyűjtők Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozásokkal egybekötött tárlatvezetéseket fog tartani az egyesület tagjainak gyűjteményeiből rendezett kiállítás keretében.

Időpont: 2018. április 13–14.
Helyszín: 3534 Miskolc, Vár utca 24. (Diósgyőri vár)


***

Sörmustra

A KSE történetében idén először Sörmustra is kapcsolódik a sörversenyhez. A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután körülbelül 35 hazai kisüzemi sörfőzde fogja bemutatni két-két – a versenyen is indított – sörét. A hasonló jellegű eseményekhez képest újdonság, hogy pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző fog a csapok mögött állni, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.

A helyszínen (4000 Ft) vagy az elővételben (3000 Ft) megvásárolható napijegyek ellenében egy fesztiválpoharat kapnak a látogatók, amely korlátlan sörkóstolási lehetőséget biztosít

Az esetlegesen kedvezőtlen időjárás sem ronthatja el a hangulatot, mivel egy 350 m2-es rendezvénysátor garantálja, hogy bármilyen időjárási körülmények közt nyugodtan sörözhet a közönség. A szórakoztatásról pedig miskolci és távolabbi zenekarok gondoskodnak.

Időpont: 2018. április 13–14. 15–24 óráig
Helyszín: 3534 Miskolc, a Diósgyőri vár előtti Vásártér


***

Háttérinformációk


Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én, Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket.

Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük. Jelenleg 51 főzde alkotja az egyesület tagságát.

A KSE 1996 óta kétévente rendezi meg nemzetközi sörversenyét, és 2016 óta – az Óbudai Önkormányzattal közösen – Kisüzem néven tartja sörfesztiválját az óbudai Fő téren.


***

* A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján - az elmúlt közel harminc évben - világszerte már körülbelül 8000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.

A BJCP 2015-ös verziója 34 fő-, és azokon belül 2–9 alcsoportba sorolja a söröket A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit, milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben, és mi számít kifejezetten ízhibának stb.



(Forrás: www.sorfozdek.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése