2017. november 27., hétfő

ORCHIDEA ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁS A VAJDAHUNYAD VÁRBAN

ORCHID SHOW - Cymbidium, a Himalája királynője

A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét
megrendezte nagysikerű, őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását
a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (MMgM).



A négynapos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhettek meg közelebbről a látogatók. Bemutatták távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, valamint a sok - már lakásban is tartható és virágoztatható, kistermetű - csüngő virágzatú, új nemesítéseket is.

Erről az orchidea nemzetségről maradt fenn két ezer évvel azelőttről az első írásos forrás, mely bizonyítja, hogy már akkor is ismerték, és termesztették a Távol-Keleten. A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nem csak cserepes virágként, hanem vágott virágként is népszerűek voltak már az ókorban is. A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt kedveltek voltak.

***

Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda:


A japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. 

Ez csak egy szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot, mint gyógynövényt, már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására.


Mint általában minden orchideafaj - így a Cymbidiumok is - az elmúlt korokban a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak.

A magyar növénykedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük, a '80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is hosszú leveleikkel, és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani számukra, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkája eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb. A különlegességek kedvelői az új, de máris népszerű és közkedvelt hibridek mellett találkozhatnak az Ázsiában őshonos, virágzó Cymbidium-fajokkal is, melyeket itthon, a virágüzletek kínálatában ritkán lehet látni.

A kiállítás négy napja alatt szakmai segítségnyújtással, előadásokkal várta a látogatókat a Magyar Orchidea Társaság.

Az európai és tengeren-túli orchidea-kertészetek bőséges vásári kínálatának csak kevesen tudtak ellenállni, és a legtöbben egy vagy sok orchideával távoztak a kiállítás megtekintése után.


(Forrás: programturizmus.hu; http://orchideatarsasag.hu/)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése