2017. augusztus 30., szerda

KUN ÜNNEP (2017.)


Kun Ünnep a Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMgM) új, kulturális, 
hagyományőrző fesztiválja: a Kun Ünnep, 
melyet ez év szeptemberének első hétvégéjén, 2017. szeptember 2-3-án 
tekinthetnek meg a kedves látogatók.




A programot hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg szeptember első hétvégéjén. Terveink szerint ezentúl minden évben más-más magyarországi népcsoport kap majd bemutatkozási lehetőséget a Vajdahunyadvárban. A fesztiválon - múzeumi programok és kiállítások mellett - hagyományőrző és gasztronómiai programokkal, valamint néptánc- és népzene-előadásokkal várjuk az érdeklődőket.

A rendezvényen több kunsági település is képviselteti majd magát, így a látogatók első kézből szerezhetnek információkat a településeken élők mai helyzetéről, és a települések turisztikai, kulturális ajánlataival kapcsolatban.

A Magyarországi népcsoportok kulturális bemutatkozása program keretében ezentúl minden évben egy-egy magyarországi népcsoport kultúráját, hagyományait és tárgyi világát ismerhetik meg a hazai és külföldi érdeklődők. Első alkalommal a kun népcsoport hagyományai állnak a középpontban.

A rendezvény mindkét napján múzeumi foglalkozásokkal, a nemzeti parkok programjaival, kiállításokkal, színpadi produkciókkal, néptánccal, zenével, viselet- és fegyverbemutatókkal várják az érdeklődőket a városligeti Vajdahunyadvár udvarán, és a múzeum belső tereiben. A kisebbekre is számítanak a fesztiválon! A szervezők gyerekelőadásokkal, bábelőadásokkal, mesemondással és más gyerekprogramokkal készülnek.

A fesztivál fontos célja, hogy a látogatók a tradíciók megismerése mellett képet kapjanak a Kiskunság és Nagykunság településeinek jelenéről, mai értékeiről is. A kétnapos rendezvényre ezért számos alföldi, „kun” települést hívtak meg, amelyek így lehetőséget kapnak arra, hogy a fővárosban mutassák be kulturális örökségüket és turisztikai ajánlataikat. 

Nagy figyelmet kap a térség mezőgazdasága és a helyi minőségi termékek választéka: legfőképpen a hungarikumok. A fesztiválon a látogatók kóstolhatnak is a karcagi birkapörköltből és más népi ételekből. A fesztivál Borutcájában pedig a legjobb kunsági borokat ízlelhetik meg.

A rendezvényre ingyenes a belépés!


(Forrás: www.mmgm.hu)

----------------------------------------------------------------------------

(Fotó: www.mmgm.hu; Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése