2017. április 4., kedd

A MAGYARORSZÁGI LIONS CLUBOK 100 ÉVE

Lions Napok a MNM SOM-ban
Lions Day Centenary 100 / Budapest

Április 3-án nyílt meg a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban 
(MNM SOM) a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének 100. évfordulója 
alkalmából rendezett kiállítás.


A tárlat megnyitóünnepségén Simon Zoltán, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója köszöntötte a résztvevőket röviden, majd Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója, valamint a Klauzál Lions Club vezetője mondta el ünnepi gondolatait. Többek között Pázmándi Györggyel (VIII. ker-i Lions Club vez.) együttműködve többször egy-egy klubestet fognak szervezni a Fogyatékkal Élők Café-jában.

Szintén Fogarasi Katalin és Pázmándi György adta át Kárász Róbertnek (filmrendező, TV-s szerkesztő (pl. az Ezer Lámpás éjszakája)) az OROSZLÁN szobrocskával járó Lions-díjat.

Németh Emil, a Magyar Posta Zrt. Nyugat-magyarországi igazgatója bemutatta a Magyar Posta „100 éves a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége” bélyeg-kisívet. Simon Zoltánnal közösen, ünnepélyesen aláírták az előkészített, logós, díszbélyeges borítékokat.

Az Orvosmúzeum mb. igazgatóasszonya, dr. Kotyuk Erzsébet és dr. Fogarassy Csaba (egyetemi docens, az Egyetemi Klímatanács főtitkára (Szent István Egyetem (SZIE), Gödöllő) a tárlat kialakításának koncepciójáról beszélt, melynek lényege ,,a kiállítás a kiállításban”, azaz, állandó kiállításban kerültek elhelyezésre a Lions mozgalom történetét, életét bemutató tárgyak, vitrinek.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége 40 klubjának közel ezer tagja vallja magáénak a rászorulókon való segítés elvét. A kiállításon megismerkedhet a látogató a mozgalom elmúlt évszázadával, különleges rendezvényeivel, programjaival, amelyekkel mind a sérült, hátrányos helyzetű embereket támogatják.

Fésűs András, alkormányzó úr ennek jegyében mutatta be az I-CANE több-funkciós, ultrahangos szenzorral stb. rendelkező, vakvezető botot, amely mobilaplikáció(k) segítségével pl. GPS-es helyfölismerést biztosíthat a vakoknak.

A tárlaton helyet kapott a Magyar Posta Zrt. által kibocsátott bélyeg felnagyított változata is. (A kiállítás április 22-ig látogatható.) A rendezvényen az Egészségügyért Felelős Államtitkárság is képviseltette magát.


***

,,Helen Keller idézettel mondunk köszönetet minden segítő Lions és nem Lions barátunknak:
„Soha nem a pesszimisták fedezik fel a csillagok titkait, nem ők hajóznak el a feltérképezetlen világokba, és nem ők nyitnak új távlatokat az emberi szellem számára.”
Ma részesei voltunk egy régóta dédelgetett terv megvalósulásának.”


(Forrás: MNM SOM; www.lions.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése