2017. március 9., csütörtök

NŐNAPI KONFERENCIA AZ MTA-N

NŐNAPI KONFERENCIA AZ MTA-N

2017. március 8-án, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében
került megrendezésre az az exkluzív nőnapi konferencia, amelyet a Király Nóra
által alapított NőiSzem Egyesület és a Batthyány-Schmidt Margit
elnökletével működő Magyar Női Unió szervezett.

 



Az eseményt Lovász Irén, népdal énekes nyitotta meg, majd Király Nóra köszöntette hölgytársait és a vendégeket, majd bemutatta a NőiSzem Egyesület exkluzívm, nőnapi kiadványát. A külön erre a jeles napra készült, „Női lélek férfi szemmel” című ünnepi katalógusban politikusok, színészek, neves közéleti személyiségek méltatják a hölgyeket (http://www.kiralynora.hu/kiadvany).

Király Nóra elmondta, nőnek lenni ebben a világban egyrészt rendkívül hálás feladat, másrészt igen nehéz is. ,,Mi egyszerre vagyunk gyengéd, gondoskodó édesanyák, keményen dolgozó nők, megértő feleségek. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Büszkeség tölti el a szívemet, hiszen tavaly negyed ennyien voltunk, most pedig több mint négyszázan regisztráltak rendezvényünkre. Színültig megtöltöttük a csodálatos Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét. A kiadványunkon kollégáinkkal együtt hónapokon át dolgoztunk, és nagy büszkeség számomra, hogy ezen a napon bemutathatom. 56 ismert közéleti szereplő, művész, sportoló, politikus mondja el rövid üzenetét Nőnap alkalmából a hölgyeknek. A több tucat elgondolkodtató, megható és kedves írást tartalmazó könyvecskét az év minden szakában örömmel forgathatják” - foglalta össze az alapító.

Ezután Balog Zoltán miniszter úr köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, Magyarországon "páratlanul nagyvonalú" a családpolitika. 2010 óta nyolcvan százalékkal emelték a családtámogatásra szánt összeget, 2017-ben 1741 milliárd forint támogatást biztosítanak a költségvetésből a magyar családoknak. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék - közölte a miniszter.


Nőtt a házasságkötések száma

Az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre - mondta az emberi erőforrások minisztere, majd bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek, és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék ,,vesztesnek" magukat.

Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat év alatt 50 százalékkal nőtt.

Jelentős előrelépés történt a férfi-női bérkülönbség terén is: az Eurostat adatai szerint négy éve még 20,1 százalékos volt a különbség, a legfrissebb adatok szerint azonban sikerült elérni, hogy a 16,3 százalékos uniós átlag alá csökkenjen a különbség - hangsúlyoza Balog Zoltán.
 

A választás szabadsága
 
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb boldogságforrást a három gyermeke jelenti. Elmondta, hogy a kormány alapvetően a választás szabadságát szeretné megadni a nőknek: aki szeretne, a GYED Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után vissza tud menni dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Ám aki szeretné, megteheti, hogy akár három évig is otthon maradjon. A cél most a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. Az államtitkár asszony felhívta a figyelmet a „Nők a családban és a munkahelyeken” című, új pályázati kiírásra: kilenc milliárd forintos támogatást fordít a kormány arra, hogy támogassa helyi szinten a nők atipikus munkavégzési lehetőségeinek segítését.

Dunai Mónika, a Női Méltóságért Albizottság elnöke a NőiSzem Egyesület elnevezése kapcsán kiemelte, hogy a női szem mellett a női lélek és a női ész az, ami folyamatosan egyengeti a családok és a társadalom sorsát.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára klasszikusokat idézve méltatta a hölgyeket beszédében, és rávilágított a nők nemzetgazdaságban és a családok életében betöltött, kiemelt jelentőségére.


Szándéknyilatkozat a női sikerekért

Az eseményen sor került Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kezdeményezésére, egy közös szándéknyilatkozat aláírására is, melynek alapvető üzenete, hogy a nők testi-lelki egészsége a kulcsa a családok és végső soron az egész társadalom kiegyensúlyozott működésének is. A nők és családok érdekeit képviselő civil szervezetek vezetői aláírásukkal vállalták, hogy a jövőben fokozottan segítik tagjaikat az egészségmegőrzés, valamint a munkahelyi és magánéleti sikerek megvalósítása terén.

Az esemény színvonalát emelte Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója is, aki személyes példákon keresztülmutatta be, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a karriert.


A női lélek harmóniája

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult. Neves szakértők - Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, Baktay Zelka és Baktay Miklós, pszichológusok és Plitz Zoltán, coach - igyekeztek választ adni arra az egyszerűnek tűnő, mégis rendkívül bonyolult kérdésre, hogy vajon mitől, kitől függ a női lélek harmóniája?

Az esemény minden résztvevőjét megajándékoztuk a Nőnapi kiadványunkkal, egy szál rózsával és Mága Zoltán, Prima Primissima díjas hegedűművész jóvoltából egy best of válogatás CD-vel.


Lesz folytatás

,,Látva a sok lelkes érdeklődőt, hallva az előadások szünetében feltett kérdéseket, azt tapasztalom, hogy az ilyen jellegű konferenciákra nagy szükség van, ezért hasonlók megrendezésével a jövőben is szeretném segíteni a magyar hölgyeket.” – fűzte hozzá Király Nóra, a NőiSzem alapítója.


(Forrás: http://www.kiralynora.hu/)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése