2017. március 3., péntek

BIOTERMÉK LEHET A MAGYAR SZÜRKE MARHA

Biotermék lehet a magyar szürke marha

Stratégia együttműködésben állapodott meg a Magyar Szürke
Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete (MSzTE), a Magyar Biokultúra
Szövetség (MBSZ) és a Biokontroll Hungária
Nonprofit Kft. (BHN) pénteken azzal a céllal, hogy népszerűsítsék
az ökotermékek fogyasztását, segítsék az ökológiai gazdálkodás
és termékfeldolgozás terjedését, a magyar szürke szarvasmarha
biotermékké válását.
 


A három szakmai szervezet közös tevékenységével azt kívánja elérni, hogy a magyar szürke szarvasmarha tartók minél átláthatóbb - transzparens - körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók, szükségtelen anyagi és adminisztrációs terhek nélkül.

Baracskay Lajos, az MSzTE elnöke az eseményen az MTI-nek elmondta: a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének több mint 400 tagja van, és így a magyar szürkemarha-tartók 90 százalékát képviselik. A szürke szarvasmarha-állomány ma Magyarországon mintegy 5300 pedigrés tehénből áll, ami az jelenti, hogy a fajtamentés megtörtént.

Évente mintegy 7-8 ezer tonna szürke szarvasmarha hús kerül a piacra, amit döntő hányadban Magyarországon fogyasztanak el. A kivitellel is próbálkoztak, de az még nem jellemző. Magyarországon elsősorban a termelői piacokon juthatnak a vevők szürke szarvasmarha termékekhez, de már néhány hentesbolt is forgalmazza azokat.

Átlagosan egy kilogramm szürkemarhahús mintegy 3 ezer forintba kerül, így az inkább még különlegességnek számít. De növekszik a fogyasztók érdeklődése a szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek iránt - mondta az MSzTE elnöke.

Roszik Péter, a Biokontroll Hungáriai Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar szürke szarvasmarha-tartás abban az időben kezdődött, amikor gyakorlatilag minden élelmiszer bio előállítású volt. Így most csak a gyökerekhez kell visszatérni. A Biokontroll Hungária feladata, hogy ezt a folyamatot ellenőrizze és tanúsítsa.

Így a magyar szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek bio minősítéssel forgalmazhatók. Ezért a gazdáknak részt kell venniük a Biokontroll Hungária ellenőrzési és tanúsítási rendszerében. A most megkötött együttműködéssel a szürke marhát tartók számára kívánják ezt a rendszert optimalizálni - mondta Roszik Péter.


(Forrás: MTI)

--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 












 




 






 
 






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése