2017. március 24., péntek

24. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
 
Április 6-13. között rendezik a független film nagy budapesti szemléje,
a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, melynek egyik helyszíne
hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház. A fesztiválon
vetített, és jórészt csak ekkor látható 34 film
közül tizenegyet az Uránia is vetít.



A fesztivál nyitóceremóniáját is az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, a nyitófilm az ÓRIÁS című svéd-dán alkotás lesz, amely egy autista és súlyosan deformált fiatalemberről szól, akit szülei nevelőotthonba adtak, ám ő felnőve elhatározza, visszaszerzi anyját, amihez jó belépőnek gondolja, ha megnyeri a skandináv pétanque-bajnokságot.

A Titanicon mutatják be Török Ferenc új filmjét, 1945 MAGYARORSZÁGON címmel, ennek gálavetítése szintén az Urániában lesz. Talán ehhez kapcsolható tematikája szerint Koncsalovszkij új filmje, az ÉDENKERT című holocausttörténet, amely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst oroszlán-díjat nyerte el Velencében.

Érdekes módon nyúl a faji kérdéshez a Titanic zárófilmje, Jeff Nichols LOVING című alkotása, amely egy fehér férfi és egy színes bőrű nő küzdelmét meséli el házasságuk elfogadtatásáért az ötvenes évek Amerikájában.

Más szempontból, de szintén hasonló problémával foglalkozik a svéd-norvég-dán SZÁMI VÉR című film, melynek főhőse, a 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor az 1930-as évek tomboló rasszizmusa és iskolai rasszkutatási vizsgálatai miatt egyre inkább elvágyódik életéből. A női szerepek megváltozását érinti az Annette Bening főszereplésével készült, 70-es években játszódó Mike Mills-film, az ,,A XX. SZÁZADI NŐK".

Nagy érdeklődésre tarthat számot a David Lynch pályáját bemutató dokumentumfilm, amelyben maga a rendező kalauzol el életének fontos helyszíneire. Hasonló érdeklődésre számíthat Jim Jarmoush filmje, a GIMME DANGER, amely Iggy Pop és világhírű rock and roll bandája, a The Stoogies történetét mutatja be. És egy másik életrajzi film: a XIX. századi amerikai költészet egyik legkedveltebb hősnőjéről, Emily Dickinsonról szóló A LÉLEK TÁRSAT VÁLASZT című alkotás Terence Davies rendezésében.

Az alvilág bugyraiba is elvisz bennünket a Titanic néhány filmje: a KERESZTTŰZ a hetvenes évek Bostonjának gengszterei közt játszódik, míg a Halálos adósság főhőse, egy kínai taxisofőr azt látja lehetséges kiútnak reményvesztett helyzetéből, ha gyilkosságot követ el.

A Titanic 2017-ben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból – befutott rendezők új filmjeit, első-filmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait. Az idei program egyik szenzációja, hogy Török Ferenc a Berlinale Panorama programjában nagy sikert aratott, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat, valamint a Miamiban megrendezett Filmfesztiválon a narratív kategóriában a közönségdíjat nyert filmje, az 1945 MAGYARORSZÁGON, a Titanicon lesz először látható.

Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak majd a vetítések, de idén - Ódry Árpád halálának 80. évfordulójára emlékezve - mozivá alakul az Ódry Színpad és „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” néven várja a filmbarátokat. A magyar színháztörténelem legendás alakja 1916-23. között négy filmben is játszott, köztük a Korda Sándor rendezte A KÉTSZÍVŰ FÉRFIban.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanic FilmFest-en 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss, francia kritikus; Dragomán György, író, valamint a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas rendező fog dönteni.

A fesztivál megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.


(Forrás: www.urania-nf.hu)

--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 














































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése