2017. február 19., vasárnap

SZAMOS A KULTÚRÁÉRT - KÜRTHY HANNA TÁRLATA

Kürthy Hanna grafikus- és festőművész tárlata – a II. CZF Fesztivál
kísérőrendezvénye

Cziffra György zongoravirtuóz emlékének ápolása ma már nem ismeretlen
a hazai közönség előtt sem, köszönhetően Balázs János, Liszt Ferenc- és
Prima-díjas zongoraművész e téma iránti elkötelezettségének.


A fiatal zongorista nemcsak példaképének választotta Cziffrát, de eltökélt szándéka, hogy megismertesse mind a hazai zenebarátokkal, mind pedig a nagyközönséggel a zseniális művészt. Egyebek mellett e szellemiség jegyében hívta életre a Cziffra György Fesztivált, amely a tavalyi esztendőben debütált.

Az immáron második alkalommal megrendezésre kerülő CZF Fesztivál hivatalos kísérőrendezvényeként Kürthy Hanna grafikus- és festőművész tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők a Kossuth téri Szamos Cafe emeleti különtermében.

A művész által kiállított képek túlnyomó többsége annak az időszaknak az emlékeit idézi meg, amikor Kürthy Hanna éveken át maga is Cziffra ösztöndíjas volt a franciaországi Senlis-ben.

Cziffra hagyományának ápolása jegyében a kiállítás-megnyitóra Balázs János gyönyörű zongorajátéka tette föl a koronát.

A Szamos szinte a kezdetektől támogatja a Fesztivált. Szamos Gabriella nemcsak süteményt és trüffelt alkotott az immáron posthumus, Magyar Örökség-díjjal elismert művész emlékére, de kezdeményezésére éppen a közelmúltban került bejegyzésre a Szamos a kultúráért Alapítvány. E lépéssel megnyílt a lehetősége annak, hogy a zenekedvelő magánszemélyek és cégek hasonlóan nehéz sorsú, fiatal művészeket támogassanak, mint amilyen maga Cziffra György is volt, és ahogyan ezt ő is tette.

Szamos Gabriella már a germekként híressé vált művésznőt ismerte a koreabeli sajtóból. Ennek eredményeképpen került a művésznő egyik megkapó alkotása, a VÁGTA című grafika a Szamos Café vendégterének főfalára.

***

KÜRTHY HANNA

Kürthy Hanna Budapesten született. Négyéves korában első díjat nyert az UNESCO nemzetközi gyermekrajz versenyén. Tizennégy éves koráig összesen 20 nemzetközi gyermekrajz- és festészeti kiállításon vett részt. Minden alkalommal díjat nyert, köztük hat aranyérmet (Delhi, Róma, Tokió, Freiburg).

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. Festészetet Tamás Ervinnél és Fischer Ernőnél tanult. Több könyvet, verseskötetet és mesekönyvet illusztrált. A Magyar Hírek grafikusaként rajzai rendszeresen megjelentek a lapban.

Budapest mellett Európa és Észak-Amerika számos városában állított ki, egyebek mellett Bécsben, Londonban, Moszkvában, Párizsban és Montrealban.

***

A kiállítás megtekinthető mindennap 10 és 18 óra között.


(Forrás: Szamos Café)

--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi ig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 




















 
 



 
 


 
 


 
 




 















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése