2017. február 20., hétfő

DIGITALIZÁLT GULÁG-VILÁG

A Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projekt
bemutatása a Magyar Nemzeti Levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017. február 16-án (csütörtökön),
11 órai kezdettel mutatta be a Gulág Emlékbizottság támogatásával
megvalósult projektjét, a ,,Digitalizált GULÁG-VILÁG”-ot.


A napokban zárul az a projekt, amely az egykori Szovjetunióba – Gupvi-táborokba és Gulág- lágerekbe – hurcolt magyarok legnagyobb, itthon őrzött, teljes iratanyagát állományvédelmi szempontból kezelte, konzerválta, majd digitalizálta. A projekthez jelentős online fejlesztések kapcsolódnak, amelyek a tudományos kutatást és az állampolgári érdeklődés kiszolgálását is megkönnyíthetik a jövőben.


Külügyminisztérium Hadifogoly Osztály – digitalizálás

A második világháború utáni magyar hadifoglyokra vonatkozó állampolgári érdeklődés és tudományos kutatás alapját a Külügyminisztérium Hadifogoly Osztályának 1945 és 1949 között keletkezett, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában található dokumentum-együttese képezi, amely az egykori Szovjetunióba – elsősorban Gupvi-táborokba – hurcolt magyarok legnagyobb itthon őrzött, egységes iratanyaga. A Gulág Emlékbizottság támogatásával sikerült a teljes iratanyagot állományvédelmi szempontból kezelni, konzerválni, majd digitalizálni.


MNL Oktatólapok – Gulág oktatószoftver

A Gulág Emlékbizottság támogatásával interaktív, multimédiás oktató anyag készült a GULAG/GUPVI témakörhöz, amely igazodik a 21. századi igényekhez, azaz a levéltári iratokat és oktatási segédanyagokat internetes felületen teszi közzé. Az új számítástechnikai fejlesztésnek köszönhetően a Levéltár korábbi alkalmazásait (Rendszerváltozás Magyarországon 1987–1990 és Koncepciós perek Magyarországon 1945 után) is sikerült itt megjeleníteni. Ennek következtében a Levéltár a közép- és felsőoktatásban jól használható internetes felületet hozott létre. E három témakörben szabadon elérhetővé válik több órányi hang- és videófelvétel, mintegy 15.000 oldal eredeti levéltári irat, több száz fotó, tudományos értekezések, névlexikonok.


Gulág - ArchívNet

Az ArchívNet Magyarország első, 16 éve folyamatosan megjelenő online, történeti, forrásközlő folyóirata, amely akadémiai besorolású tudományos szaklap is egyúttal. Eddig számos dokumentumfilm és médiaesemény született az online közzétett anyagok alapján.

A folyóirat a GULAG/GUPVI Emlékévnek egy különszámot szentel, amely a 2017. évi első tematikus számban „Hadifogság, Gulág, málenkij robot” címmel jelenik meg.

***

Digitalizálta a Szovjetunióba hurcolt magyarok legnagyobb egységes iratanyagát, a Külügyminisztérium egykori Hadifogoly Osztályának dokumentumait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), amely a Gulág Emlékbizottság támogatásával multimédiás online oktatóanyagot is készített a témában.

A mintegy 700 ezer oldalnyi iratanyag digitalizálása hatalmas lehetőség, hiszen bár sokan gondolhatják, hogy az 1945 utáni történelmünk már teljesen ismert, de ez nem így van - mondta el Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója csütörtökön Budapesten.

Hozzáfűzte: az MNL Oktatólapok internetes oldalán elérhető interaktív Gulág-alkalmazás mindenki számára közérthető formában ismerteti meg a korszak történelmét, a kutatási eredményeket és forrásokat.

Az 1945 utáni időszak egyik legtragikusabb eseménye, amikor a magyar kormány közreműködésével a szovjet megszálló csapatok magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunió lágereibe mindenféle ítélet nélkül - hangsúlyozta Mikó Zsuzsanna.

A sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a lágerekbe és málenkij robotra elhurcoltak története évtizedekig a 20. századi történelem elhallgatásra ítélt fejezete volt. Ma nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek nagy része sem tudja pontosan mi az a gulág, a hadifogság vagy a lágerélet. Az adatok gyűjtése és közreadása ezért a Gulág-emlékév egyik legfontosabb eredménye.

,,Az utolsó órában vagyunk, hiszen a mai is élő túlélők már mind 80 éven felüliek" - hangsúlyozta Kovács Emőke, a Gulág Emlékbizottság szakmai vezetője, aki szerint az emlékévben a közös társadalmi trauma feldolgozására számos interjú készült túlélőkkel, konferenciákat rendeztek, adatbázisok és feltáró munkák indultak el.

A történész úgy vélte: a szakma bevonása mellett nagyon fontosak a civil pályázatok, a február 25-én záródó emlékévben számos magyarországi és határon túli magyar település kapott támogatást kordokumentumok megjelentetésére, kiállítások rendezésére, emléktáblák állítására.

Szabó Csaba, az MNL általános főigazgató-helyettese kiemelte: a Külügyminisztérium Hadifogoly Osztály irategyüttese 347 doboz terjedelmű, rendkívül rossz állapotban lévő anyagot ölelt fel, amelyet most állományvédelmi szempontból kezeltek, rendeztek, település szerint kereshetővé tettek és digitalizáltak.

A dokumentumok fényében hihetetlen szervezettséggel működött az elhurcolás folyamata a Vörös Hadsereg részéről, a front elvonulása után 2-3 nappal már megjelentek azok a speciális alakulatok, amelyek összefogdosták a katonákat és civileket - mutatott rá a szakember.

A Magyarok a Gupvi- és Gulág-táborokban című interaktív, multimédiás és folyamatosan bővülő oktatóanyag az MNL korábbi két alkalmazásával (Rendszerváltozás Magyarországon 1987-1990 és Koncepciós perek Magyarországon 1945 után) együtt vált szabadon hozzáférhetővé a levéltár Oktatólapok internetes oldalán. A közép- és felsőoktatásban is jól használható felületen több órányi hang- és videóanyag, mintegy 15 ezer oldal eredeti levéltári irat, számos fotó, tudományos értekezések és névlexikon böngészhető - mondta el Szabó Csaba.

Kitért arra is: az összesen 37 millió forintos projekt részeként megújult az MNL 16 éves múltra visszatekintő ArchívNet című, akadémiai besorolású, forrásközlő tudományos, on-line szaklapja is. A folyóirat 2017. évi első ,,Hadifogság, gulág, málenkij robot" című tematikus számában hét tanulmány jelent meg.


(Forrás: MNL/MTI)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi ig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

 
 







































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése