2016. december 12., hétfő

TERRA MADRE VILÁGNAP - II.

TERRA MADRE VILÁGNAP - II.

2016. december 8-án a 3. alkalommal szervezett szakmai rendezvényt
a Darányi Ignác teremben a Földművelésügyi Minisztérium (FM)
a Terra Madre Világnapja alkalmából - a hagyományos terméket
előállító közösségek ünnepét -.


Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: az agrártárca célja, hogy a hagyományos termékeket, kiváló minőségű élelmiszereket előállító gazdálkodókat támogassuk, ezen belül is a termelői közösségek megerősítésére kell hangsúlyt fektetnünk. A termelői csoportosulások létrehozása és működtetése az Eredetvédelmi Program sikeres végrehajtásának egyik sarokpontja – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Gál Péter arról is beszélt, hogy a Slow Food Nemzetközi Szakmai Fórummal a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésüket és tapasztalatcseréjüket kívánjuk elősegíteni. Hozzátette: a hazai Slow Food (Komótos [lassú-lassabb] Étkezés) mozgalom és a hazai termelői közösségek megerősítése érdekében tervezzük a 2017. évi országos Eredetvédelmi Fórumsorozat margóján a Slow Food közösségek megerősítését és hálózatba szervezését.

A földművelésügyi miniszter a példaértékű tevékenységet folytató közösségek elismerésére 2016-ban megalapította a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” díjat, amely a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepén, a Terra Madre Világnapon ad át a pályázatot benyújtott önkormányzatok, társadalmi szervezetek közül a Díj Bizottság által arra érdemesnek tartott közösség részére. A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.

A Világnap keretében a Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegy használati jogát 2016-ben elnyert pályázók ünnepélyesen kapják meg a díjat. A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett HÍR-védjegy pályázat eredményeként 2010 óta - az idei díjazottakkal együtt - összesen 79 pályázó 154 terméke nyerte el a HÍR-védjegy használatának a jogát. Az idén összesen 20 pályázó nyerte el, így a HÍR Védjegyesek Klubjának tagjai is lettek! 

Az idei Közösségi Díjat a Hagyományos Termékekért (KDHT) a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület nyerte. A szervezet a miniszteri elismerő oklevelet a hagyományos szikvíz, mint hagyományos és tájjellegű termék megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért kapta.

A Magyar Bor és Pezsgő Napja - Koccintás 2016. díjátadója a legkedveltebb borvidéki településekről szólt. Magyarország legkedveltebb borvidéki települése 2016-ban az OSTOROS! A versenyben résztvevő települések kiváló boraival koccinthattak a meghívott vendégek a díjátadó eseményén.


(Forrás: FM Sajtóiroda)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
főszerkesztő - KULTÚR-SZÍNTÉR -
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése