2016. szeptember 4., vasárnap

MÁV SZINFONIKUS ZENEKAR - ÚJ ÉVAD

MÁV SZINFONIKUS ZENEKAR - ÚJ ÉVAD - KÜLÖNLEGES KONCERTEKKEL, NEVES VENDÉGMŰVÉSZEKKEL

Különleges koncertekkel teli, izgalmas programot kínál a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban. Jesús López-Cobos, Mark Gorenstein, Kobayashi Ken-Ichiro, Nobuko Imai, Jean-Efflam Bavouzet, Kirill Troussov, Corey Cerovsek, John Relyea, Ránki Dezső, Frankl Péter, Hamar Zsolt, Várdai István, Onczay Csaba, Komlósi Ildikó - csak néhány a neves vendégművészek közül. Az idei évadban új bérlet indul négy világhírű zongoraművész közreműködésével, folytatódnak nagy sikerű gyermek- és ifjúsági programjaink, kamarazenei sorozataink, a szombat délelőtti, eddig ismétlő koncerteket tartalmazó Varga László-bérlet pedig új hangversenyekkel várja közönségét.

 


Hangversenybérletek 2016-2017

Az új évadban immár kilenc bérletsorozat 44 koncertje között válogathatnak az érdeklődők. Emellett természetesen több tucat bérleten kívüli előadást szervezünk itthon és külföldön, illetve folytatódnak családi koncertjeink. Csaba Péter vezető karmester, művészeti vezető ötödik szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Az ő irányítása alatt zajlik majd a programok többsége (13 bérletes és 2 azon kívüli koncert). Egykori művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor öt alkalommal dirigálja az együttest - csakúgy, mint tiszteletbeli vendégkarmesterünk, Kobayashi Ken-Ichiro. Kesselyák Gergely összesen három alkalommal lép színpadra a zenekarral.


Szőke Tibor-mesterbérlet (Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 19.30)

A négy alkalmas mesterbérlet idén is bővelkedik meglepetésekben: nyitó estjét egy világhírű vendég, Jesús López-Cobos dirigálja. A spanyol művész egy fiatal, de annál tehetségesebb honfitársával (Juan Pérez Floristán) karöltve hazája zenéjével örvendezteti meg a közönséget. M. de Falla: Éj a spanyol kertekben illetve A háromszögletű kalap c. műve, valamint Ravel Spanyol rapszódiája csendül fel, amelyhez remekül illik Rimszkij-Korszakov Spanyol capricciója. A sorozat második hangversenyén egy Debussy-ritkaság, majd Bartók operája, A kékszakállú herceg vára hangzik el Komlósi Ildikó, John Relyea és az Angelica Leánykar közreműködésével. A karmesteri pulpitusra az operák jó ismerője, Kesselyák Gergely áll. A mesterbérlet harmadik darabját Beethovennek szenteli a zenekar, méghozzá tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. A nagy zeneszerző D-dúr hegedűversenyét ezúttal Kállai Ernő szólaltatja meg; a hangversenyt május 12-16. között a Vigadóban, illetve három vidéki helyszínen (Pécs, Szeged, Kecskemét) is előadja a zenekar. A sorozat záró koncertjén különleges attrakció részesei lehetünk: a francia David Guerrier Strauss Kürtversenyét, majd Aruntunjan Trombitaversenyét is előadja, hisz mindkét hangszeren mesterien játszik. Az estet Mahler I. szimfóniája zárja, Csaba Péter vezényletével.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/szoke-tibor-mesterberlet/type/2016


Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

Hamar Zsolt, aki 2012 óta a Wiesbadeni Opera főzeneigazgatója, Vidovszky és Dohnányi egy-egy mesterművét szólaltatja meg a sorozat nyitó előadásán. Az est szólistája Corey Cerovsek, aki Bruch g-moll hegedűversenyével mutatkozik be a magyar közönségnek. A kanadai hegedűművész nagy zenekarokkal és híres karmesterekkel dolgozik együtt; kevesen tudják, hogy 18 évesen szerzett mesterfokozatú diplomát hegedűből és matematikából egyszerre! Második hangversenyünk szólistája Ránki Dezső. Ő az az előadó, aki mindig meglepi valamivel közönségét, akinek minden fellépése egyszeri és megismételhetetlen esemény. Ezúttal Beethoven G-dúr zongoraversenyét hallhatjuk értő tolmácsolásában, amelyet két Brahms-darab keretez, Csaba Péter vezényletével. (A koncertet a Zongorabérlet keretében ismétli a zenekar, két nappal később.) Kodály halálának 40. évfordulója alkalmából két ’alapművét’ adja elő a bérlet következő hangversenyén zenekarunk. A Galántai táncok, illetve a Psalmus Hungaricus Halász Péter tolmácsolásában csendül majd fel, Horváth István (tenor) és a Kodály Kórus közreműködésével. Márciusban Bartók ritkán hallható Brácsaversenyét hallhatjuk a világhírű Imai Nobuko előadásában. Mozart hegedű-brácsa „kettősversenyében” egy nagyon fiatal, de máris komoly sikerekkel büszkélkedő magyar hegedűművésszel, Pusker Júliával lép együtt színpadra; az est karmestere Csaba Péter. A bérlet következő koncertjén a nagy örmény zeneszerző, Hacsaturján Spartacus c. balettjének leghíresebb részletét, a nagy szerelmi kettőst kísérő Adagio-t tűzte műsorra Kesselyák Gergely. Ezt két Beethoven mű: a C-dúr hármasverseny, illetve a Pastorale szimfónia követi. A záró est sztárja Jean-Efflam Bavouzet francia zongoraművész, aki Grieg népszerű zongoraversenyét szólaltatja meg. Takács-Nagy Gábor emellett két kevésbé ismert művet: Mozart I. illetve Csajkovszkij II. szimfóniáját hozza el a közönségnek. (A koncertet másnap a Zongorabérlet keretében ismétli a zenekar.)
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/erdelyi-miklos-berlet/type/2016


Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

A sorozat – és egyben az évad – első koncertjén Elgar magasztos Pomp and Circumstance c. műve, valamint Dvořák Újvilág szimfóniája hangzik el Csaba Péter vezényletével. Az est szólistája nem más, mint Várdai István; a komoly nemzetközi sikereket maga mögött tudó, fiatal tehetség Elgar gordonkaversenyét adja elő. (A koncertet két nappal később a Varga-bérlet keretében ismétli a zenekar.) Mark Gorenstein, a MÁV Szimfonikusok egykori vezető karmestere vezényli a sorozat következő estjét. A romantika és a 20. század eleji orosz zene legjavát mutatja be nekünk: elhangzik Prokofjev Rómeó és Júlia - szvitje, valamint Csajkovszkij szimfonikus fantáziája Dante Isteni színjátékának első része nyomán. Rachmaninov Paganini-variációi teszik fel minderre a koronát, amely hallatlanul nehéz, de hálás feladatot jelent a szólista: Jevgenyij Mikhailov számára. (A koncertet a Zongorabérlet keretében két nappal korábban adja elő a zenekar.) A bérlet harmadik előadását a zenekar visszatérő vendége, Irwin Hoffman vezényli. A korát meghazudtolóan dinamikus karmester programválasztása borítékolja a sikert – nincs ez másként most sem (Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány, Respighi: Róma fenyői, Beethoven: „Pastorale” szimfónia). Ezt követően egy Mendelssohn esttel kedveskedik közönségének a zenekar; elhangzik a Ruy Blas – nyitány, a „Skót” szimfónia, valamint az e-moll hegedűverseny, a világszerte szívesen látott Kirill Troussov előadásában. Vezényel: Takács-Nagy Gábor. Húsvét táján különleges műsorral készülnek a MÁV Szimfonikusok: Pergolesi Stabat Matere, valamint Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán c. műve hangzik el Hintalan-Mondok Yvette (szoprán), Dobi-Kiss Veronika (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Rácz István (basszus), illetve a Nemzeti Énekkar közreműködésével. A karmesteri pulpitusra Csaba Péter áll. A sorozat egy Brahms esttel zárul, amelynek szólistája, Frankl Péter a magyar pianista iskola nagy egyénisége. A német zeneóriás I. zongoraversenyét szólaltatja meg, amelyet az I. szimfónia követ, Csaba Péter vezényletével. (A koncertet másnap a Zongorabérlet keretében ismétli a zenekar.)
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/lukacs-miklos-berlet/type/2016


Zongorabérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 18.00)

A 2016-2017-es évadban új, négy koncertből álló hangversenybérletet indít útjára a zenekar. A két novemberi, illetve két májusi előadás főszereplője a zongora, amelyet olyan kiváló előadók szólaltatnak meg, mint Jevgenyij Mikhailov, Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouzet és Frankl Péter. A karmesteri pulpitusra két ízben Csaba Péter, a zenekar jelenlegi vezető karmestere áll, egy-egy koncertet pedig Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok volt művészeti vezetője, illetve Mark Gorenstein, egykori vezető karmester dirigál ebben az évadban. A négy hangverseny az Erdélyi- illetve Lukács bérletek kínálatában is megtalálható, a Zongorabérlet keretében azonban szombat délutánonként, 18 órától hallhatjuk őket.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/zongora-berlet/type/2016


Varga László-bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 11.00)

Az elmúlt évek sikereire való tekintettel a 2016-2017-es évadban kiteljesedik a zenekar Varga László-bérlete: az első előadás után már nem ismétlő koncerteknek, hanem új műsoroknak, illetve közreműködőknek ad otthont az Olasz Kultúrintézet szombat délelőttönként. A bérlet első hangversenye tehát az egyedüli ismétlő koncert – nem véletlenül. A MÁV Szimfonikusok 2016–2017-es évadának nyitó előadásáról van szó (Lukács Miklós-bérlet I.), amelyen a világhírű gordonkaművész, Várdai István lép színpadra a zenekarral – Csaba Péter vezető karmester vezényletével pedig az egyik legkedveltebb hangversenydarab, Dvořák Újvilág szimfóniája csendül fel. Másodjára Mariusz Smolijt köszönhetjük a karmesteri pulpituson, aki számos lemezfelvételen dirigálta az együttest; Zádor Jenő Csárdás rapszódiája, Rózsa Miklós és Grofé egy-egy szvitje, valamint Gershwin: Egy amerikai Párizsban c. műve hangzik majd el. Adventi hangversenyükön Károlyi Sándor dirigálja az együttest, aki több ízben is nagy sikerrel vezényelte a MÁV Szimfonikusokat. A műsor önmagáért beszél (Vivaldi: A négy évszak, Csajkovszkij: A diótörő – szvit), amely Nyári László (hegedű) közreműködésével válik teljessé. A bérlet záró előadását az I. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny győztese, Orkhan Hashimov vezényli majd. Az ifjú tehetség egy igazi klasszikussal: a Spanyol capriccio-val illetve Csajkovszkij V. szimfóniájával mutatkozik be a közönség előtt. A két remekmű között Rachmaninov egyik legismertebb zongoraversenye csendül fel, Szabó Marcell előadásában.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/varga-laszlo-berlet/type/2016


Festetics-bérlet (Festetics Palota, Tükörterem, 18.00)

A négy koncertből álló kamarazenei sorozatot zenekarunk régi barátja, Onczay Csaba indítja. 1994. után éveken keresztül volt az együttes művészeti tanácsadója; 2004-ben a Bartók-Pásztory díjjal jutalmazták, többször is megkapta az Artisjus előadóművészi díját. Ezúttal Haydn C-dúr gordonkaversenyét hallhatjuk tőle, illetve elhangzik Mozart csupa öröm A-dúr szimfóniája, Csaba Péter vezényletével. Takács-Nagy Gábor dirigálja a második kamaraestet, amelynek műsora igazi csemege: Britten: Simple Symphony, illetve Prelúdium és Fúga c. műve csendül fel, Schubert d-moll vonósnégyese mellett. A sorozat következő előadásán Schubert V. szimfóniája mellett két különleges, ritkán hallható művet hallhatnak a bérlet birtokosai: Mozart Adagio és fúga c. művét, illetve Bach d-moll kettősversenyét. Szólista szerepben a tavalyi év muzsikusának, illetve tuttistájának választott zenészeink, Bálint Angéla (hegedű) és Rajnai Marianna (oboa); vezényel: Csaba Péter. A Festetics-koncertek régi hagyománya, hogy a zenekar egy-egy kiváló hangszeres művészt lát vendégül, aki részben szólót játszik, részben pedig a kamaraművek előadását vezeti, átadva gazdag tapasztalatait fúvósainknak. Idén Eduard Brunner klarinétművész a vendégünk, aki több európai zeneakadémia professzora. Elsőként Johann Stamitz német zeneszerző műve hangzik el, aki az egyik legkorábbi versenyművet írta a klarinét számára. Ezt Seiber Mátyás Concertino c. klarinétszólós darabja követi, majd Beethoven és Mozart egy-egy elmaradhatatlan darabja zárja az előadást.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/festetics-berlet/type/2016


Unokák és nagyszülők hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, 10.00 és 11.30)

Tematikus ifjúsági koncertjeink első programja az 56-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódik. Beethoven Egmont – nyitánya, majd magyar zeneszerzők (Bartók, Weiner, Farkas) művei hangzanak el. Az Egmont – nyitány emblematikus mű, már csak témája miatt is: egy elnyomott nép fellázad elnyomói ellen; harca elbukik, de a végső győzelem az övé lesz. Vezényel a Zeneművészeti Egyetem karmester hallgatója: Haraguchi Shoji. Ezt követően Latin-Amerika zenéje kerül terítékre, s vele a tangóharmonika, amelyet Demeniv Mihály, az első Virtuózok tehetségkutatón feltűnt fiatal muzsikus szólaltat meg. Az argentin Piazzolla és Ginastera, illetve a brazil Villa-Lobos műveit Rajna Martin, a Zeneművészeti Egyetem karmester hallgatója vezényli. Sorozatunk Kodály Háry János daljátékával folytatódik, Csaba Péter tolmácsolásában. A két főhőst a Fischer Annie-ösztöndíjas Molnár Anna (mezzoszoprán) és Szűcs Attila (bariton), a Zeneművészeti Egyetem hallgatói keltik életre. Végül egy izgalmas játékra invitáljuk a fiatalokat: a zeneirodalom egyik legnépszerűbb művét, Dvořák Újvilág szimfóniáját szedjük szét, majd rakjuk össze képletesen szólva. A zenés kaland vezetője Károlyi Sándor, aki egyebek mellett Prokofjev Péter és a farkasával lopta be magát a sorozat hűséges látogatóinak szívébe.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/unokak-es-nagyszulok-berlet/type/2016


Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 17.00)

A 2013. januárjában indult, négy koncertből álló sorozatot MÁV Szimfonikusok II. hegedű szólamának vezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra fogja össze. Az idei évadban Schubert, Telemann, Gade, Mérész Ignác, Elgar, Boccherini, Vivaldi, Donizetti és Mozart műveket hallhat a közönség. Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/kamarazenei-berlet/type/2016


Bérleten kívüli koncertek

Szeptember 26-án a japán származású svéd zongoraművésszel, Ingrid Fuzjko Hemming-gel lépünk színpadra a Zeneakadémián; két nappal később Mozart estet rendezünk az Uránia Filmszínházban. Novemberben olasz partnerünkkel „zongora maraton” részesei leszünk az Olasz Kultúrintézetben, majd a patinás Musikverein színpadán. Január 22-én Brahms III. szimfóniáját hallhatják a zenekartól a Brahms maratonon, a Tavaszi Fesztivál keretében pedig Dvořák Stabat Materét szólaltatjuk meg, Csaba Péter vezényletével. Május 12-én mesterbérletünk Beethoven estjét ismételjük a Vigadó színpadán, majd 13-án Pécsett, 15-én Szegeden, 16-án pedig Kecskeméten.
Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/berleten-kivuli-eloadasok/type/2016


Gyermekprogramok

Az eddigiekhez hasonlóan havi egy alkalommal, keddenként 16.30-tól jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás babákkal érkező családok számára (ajánlott korosztály: 0-3 év). Rögtön ezután, 18 órától rendezzük Szeretethang elnevezésű koncertjeinket várandós kismamák és az őket kísérők részére. A hangszereket bemutató játékos foglalkozást 10 évvel ezelőtt indította útjára a zenekar; ebben az évadban új köntösben illetve új programokkal jelentkezik, összesen négyszer (szombat délelőttönként 10 órától). A Zene-Tér-Kép Plusz minden alkalommal egy másik hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek; ajánlott korosztály: 3-7 év). A programokat Székely Edit zenepedagógus, a zenekar fuvolaművésze vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészeinek közreműködésével. A négy alkalmas sorozatra kedvezményes árú bérlet váltható!
Bővebb információ:

http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/bugocsiga/type/2016

http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/szeretethang/type/2016

http://mavzenekar.hu/_new/hu/concerts/index/season-ticket/zene-ter-kep/type/2016


A 2016-2017-es évad részletes műsorfüzete az alábbi linken olvasható elektronikus formában:
http://mavzenekar.hu/_new/public/uploads/MavMusorfuzet_2016-2017.pdf


A műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!



Bérlet- és jegyinformációk

Bérletváltás a zenekar próbatermében (1088 Bp., Múzeum utca 11.) 2016. szeptember 5-től 10-ig lehetséges hétköznap 9-18, szombaton 10-14 óráig. Vasutas-, nyugdíjas-, mozgássérült- és diákigazolvánnyal kedvezményes bérlet váltható a MÜPA, a Zeneakadémia és az Olasz Kultúrintézet koncerttermeiben rendezett sorozatokra. Napijegyek a zeneakadémiai bérletsorozatokra 2016. szeptember 15-től, a többi sorozatra 2016. október elsejétől vásárolhatók az ismert jegyárusító pontokon. Az idei évadtól emellett a zenekar honlapján, online is lehet bérletet illetve jegyet váltani! Bővebb információ: http://mavzenekar.hu/_new/hu/koncertek-es-jegyek/jegy-es-berletinformacio



Csatlakozzon facebook oldalunkhoz: www.facebook.com/mavzenekar



(Forrás: mavzenekar.hu)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 



















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése