2016. szeptember 21., szerda

CZIFFRA GYÖRGY FESZTIVÁL

CZIFFRA GYÖRGY FESZTIVÁL

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

 


„Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal tisztelegjen Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán.” (Balázs János)

„Balázs János kiemelkedően tehetséges zongoraművész, akinek fontos, hogy mindenki, a jövő reménységei megmutathassák magukat, tehetségüket a zeneértő közönség előtt. Az Ő felkarolásukat én is csak támogatni tudom, hiszen János vállalása közös felelősségünk, nekünk, akik már elértünk valamit a zenei életben, hiszen egykor rám is felfigyelt valaki – a zenetanárom –, aki elindított a pályámon. A Tanító most Balázs János, akit a magam példáján keresztül – hiszen én is tervezek egy Bel Canto énekfesztivált és több mesterkurzust – messzemenőkig támogatok. Ahogy én a jövő énekes generációja felé, úgy János a fiatal zenészek felé fordul, közös hitvallásunk, hogy a tehetség utat tör magának, de támogatni szükséges.” (Rost Andrea)

A 2016-os sikerre való tekintettel a 2017-es CZF kereteit több szempontból is tágították a szervezők. A MOM Kulturális Központon kívül a Zeneakadémia Nagytermében is lesznek hangversenyek. A 2016. évi négy koncert után 2017-ben nyolc nagyszabású hangversenyt rendezünk. A koncertek egyediségét a műfajok közötti átjárhatóság, a tematikus fölépítés, és nemzetközi művészek meghívása fémjelzi. 2017-ben többek között az alábbi, nemzetközileg elismert, világhírű művészek lépnek föl: Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.

Fiatal művészek szakmai fejlődését szolgálja a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelyet még a 2016-os évben, október 28. és november 5. között rendezünk meg a MOM Kulturális Központban.

A 2017-es CZF keretein belül kerül átadásra a Cziffra György-díj, valamint a Cziffra György-ösztöndíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. Szintén a művészoktatásban résztvevő diákok számára hirdetünk mesterkurzust, melyet a CZF koncertsorozata előtt, február 16-19. között fogunk megtartani, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.

Örömünkre szolgál, hogy a CZF nyomán megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, melynek koncertmestere Kállai Ernő, Junior príma díjas hegedűművész lesz.

Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába is, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adjon.


(Forrás: cziffrafesztival.hu)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 







































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése