2016. június 21., kedd

ZRÍNYI MIKLÓS EMLÉKÉV - SZIGETVÁR

ZRÍNYI MIKLÓS EMLÉKÉV - SZIGETVÁR

2016.06.16-án, Budapesten, a Nemzeti Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót a Zrínyi Miklós Emlékév és a Zrínyi 1566 rock-musical megszületése és bemutatója alkalmából.



Takács Erzsébet, kommunikációs főtanácsadó bemutatta a hozzászólókat, majd átadta a szót Csorba Lászlónak.

Csorba László, a múzeum mb. igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és kifejezte háláját, hogy e nevezetes emlékévről itt beszélhet ő és más, és hogy a Zrínyi emlékeknek - többek között - a Nemzeti Múzeum is otthont ad.

A korabeli ruhákba öltözött résztvevők ill. szereplők közül ezután Zrínyi főszerepében Sasvári Sándor, és Zrínyi felesége szerepében Vermes Tímea mutattak be dalokat a Zrínyi 1566 rock-musical-ból.

Dr. Hóvári János nagykövet, a MANK főigazgatója ismertette az ez évi programokat, és bemutatta be az eddig elkészült kiadványokat.
 
Dr. Fodor Pál, történész professzor Zrínyi Miklósról és koráról tartott kisebb, történelmi áttekintést, és bejelentette egy hiteles Zrínyi életmű kiadását, amely - több művel, könyvvel együtt - először magyarul, későbbiekben magyar-angol, még később magyar-angol-latin, és azután magyar-török, ill. török változatban is megjelenik majd.

Ezt a megrendítő előadást, biztató megemlékezési kiadási tervet Szabó András, előadóművész szenvedélyes szavalattal tette még emelkedettebbé, tolmácsolván dicső történelmi múltunk eseményeit.

Dr.Vass Péter, Szigetvár város polgármestere és Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az évforduló eseményeire és fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ezután kapott szót Moravetz Levente (színész, író, producer), aki bemutatta a darab jelenlévő szereplőit, és egyik zeneszerzőjét, Horváth Krisztiánt.

Az egyre ünnepélyesebbé váló sajtótájékoztató végén elhangzott a híres fő dal: ,,HA VAN KÖZÖS AKARAT...”! E dalról mondta el Moravetz Levente, hogy a teltházas előadások lelkes közönsége második himnuszként, fölállva és megkönnyezve az előadást (!), énekli!


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 






















































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése