2016. május 9., hétfő

26. MŰVÉSZETEK VÖLGYE

26. Művészetek Völgye - Az összművészetiség gyönyörködtet

A 26. Művészetek Völgye július 22. és július 31. között várja a
 látogatókat Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden. A főszerep
idén is a művészeté, a célközönség azonban bővült.



A Művészetek Völgye az elmúlt években alapos ráncfelvarráson ment keresztül, aminek nem titkolt célja a megújulás és a frissülés. Ahhoz, hogy a fesztivál meg tudja őrizni eredeti értékeit, a fiatalos design mellett a programok is szükségszerűen bővültek, a helyszínek, technikai feltételek is alakultak.

A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalokat vonzó programokra, a családosoknak még több gyerekprogrammal készülnek, a könnyűzenei nagykoncertek mellett nagyobb fókuszt szeretnének a színházi, népzenei, komolyzenei, irodalmi eseményeknek, kiállításoknak, és igyekeznek még több emberhez eljuttatni a Völgy zöld programjait.

,,Az elmúlt két évben három új udvart indítottunk: a Momentán Udvar, a Harcsa Veronika Udvar és a Modern Art Orchestra Udvara új színt hoztak a Művészetek Völgyébe. A Momentán Udvarban idén még több programon szórakozhatunk, a Harcsa Veronika Udvar programját esténként az NVC/Sound Selected csapata egészíti majd ki, a MAO szerzői estekkel színesíti programját. Idén ráadásul olyan új szereplőket is sikerült a fesztiválnak megnyernie és maga mellé állítania, mint a Nemzeti Színház vagy a Concerto Budapest. Közös küldetésünk, hogy könnyed, felszabadító módon minél többen nyissanak a művészetek felé, megismerkedjenek népzenei értékeinkkel, hallgassanak minőségi jazzt, popot, rockot, járjanak komolyzenei koncertekre, színházba, kiállításokra, kiránduljanak, és megismerjék a helyi értékeket és a helyi természet szépségeit. A Művészetek Völgyébe járó közönség egy nagyon lelkes, fantasztikus közösség, ezt a közösséget szeretnénk tovább kényeztetni és bővíteni.” - mondta Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye program- és marketing igazgatója.


Könnyűzenei koncertek

A Művészetek Völgye kiemelt partnere a legjobb balatoni fesztiválokat összefogó MOL Nagyon Balaton programsorozatnak. Ennek az együttműködésnek a részeként a fesztivál könnyűzenei színpadán, a MOL Nagyon Balaton Panoráma színpadon fellép a világhírű Morcheeba új felállásban, Skye and Ross from Morcheeba néven. Ezen a színpadon játszik majd még többek között a FISH!, a Hiperkarma, a The Kolin, az Ocho Macho, az Elefánt, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a FIRKIN, Palya Bea, a Brains, a Paddy and the Rats, Lajkó Félix és a Budapest Bár. A nyári fesztiválszezonban egyedül itt ad koncertet Harcsa Veronika meghívottjaként az Erik Sumo Band. A Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny több résztvevője is megfordul a fesztivál különböző helyszínein. A Design Terminal Udvarban esténként lesznek a Cseh Tamás Program által szervezett koncertek, fellép a Seaside, az Anima Sound System, a The Shudras és a Hősök is. Az Elevenkert és a Tilos Rádióval összefogott Kocsor Ház is tartogat meglepetéseket.


Film, színház, irodalom

2016-ban jelentős hangsúlyt kapnak a színházi és filmművészeti programok, melyek zászlóshajója lesz a Nemzeti Színház által kialakítani tervezett Nemzeti-Szín-Tér, ahol bemutatásra kerül a Psyché, a Fodrásznő és a Hobo által írt Ballada a két sebzett hattyúról is. Taliándörögd emellett külön Színház Színpaddal is készül, így a falu tulajdonképpen színházi központtá alakul. A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai színes, 10 napos programmal készülnek, a Nemzeti Színház helyszínén a Kaposvári Egyetem hallgatói is játszanak. A Színház Színpadon lesz látható a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béla Társulatával közös produkciója, Szirtes Edina Mókus diafilm projektje, amit a Nemzeti Színház színészeivel közösen indított a Maladype Színház, a Tünet Együttes és a Nézőművészeti Kft. Az ugyancsak Taliándörögdön található filmes helyszínen a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak alkotásai mellett a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a legjobb nemzetközi dokumentumfilmeket hozza el. A filmvetítéseket remek beszélgetések követik az alkotók bevonásával. Az irodalom szerelmesei a Kaláka Versudvarban vagy a Magyar Írószövetség helyszínén találhatnak izgalmas programokat.


Komolyzenei programok

A Concerto Budapest taliándörögdi koncertje mellett idén sem hiányozhat a komolyzenei programból a Kapolcs és Vigántpetend templomjait zenével megtöltő Boros Misi és a Virtuózok csapata, eljön Hegedűs Endre zongoraművész, Geiger György trombitaművész, a Hang és humoroskola élvezetes előadássorozata folytatódik, fellépnek az Operaház nagykövetei. Koncertet ad Rákász Gergely, megtudhatjuk, hogyan kapnak új értelmet magyar és francia költők versei Szirtes Edina Mókus előadásában.


Gyerekprogramok

A Művészetek Völgye egyik legnépszerűbb udvara a Kaláka Versudvar, ahol idén is nagy szeretettel és színes műsorral készülnek. A gyerekekre további izgalmas programok és koncertek várnak a Harcsa Veronika Udvarban, a Wartburg Templomkertben, a Design Terminál Udvarán, a Magyar Írószövetségnél, színházi előadások és foglalkozások az SZFE és Színház Színpadnál. Rajzolhatnak zenét a Völgykomolyzene helyszínén, Zenehajózhatnak Hajós Andrással a Modern Art Orchestra színpadán vagy biciklizhetnek Gryllus Vilmossal. Lesz Palya Bea gyerekkoncert a Momentán Udvarban, bábszínház Taliándörögdön, játék a Fonóban, a Muharay Udvaron, társasjáték a Csipszer-Kertben és a Dióda Udvarban.


Népzene, néptánc

A néphagyomány csodáival ismerkedhetünk meg a Muharay Udvarban, koncertek, népdalok, pajtaszínház, táncház, divatbemutató, mese és játék egy helyen. A Folk Udvarban minden este hajnalig tart a mulatság, napközben kézműveskedés, énektanítás, mese gyerekeknek, este tánc, koncertek és mese felnőtteknek. A Néprajzi Múzeum több helyszínen is megjelenik, a Budai Fonó Zeneház pedig idén már a fesztivál teljes 10 napjára kínál világzenei programot saját színpadán, a taliándörögdi Ősök Házában.


Zöld programok

Több zöld szervezet összefogásával változatos programok, előadások, túrák, játékok és kísérletek várják a látogatókat. A Balaton-felvidék kincseivel, denevérekkel, vulkánokkal, madarakkal, csillagokkal ismerkedhetnek meg közelebbről a kicsik és a nagyok.


A Magyar Kézműves Szövetség bemutatóval készül, a Manóműhely kiállításokkal, a MOME különleges installációval. A Hello Wood falu új helyszínre költözik, a Malomszigeten a WAMP tervezőivel is találkozhatunk, további kiállítások lesznek a Református Udvarban és a taliándörögdi katolikus templomnál. A kézműves sörök és gasztroújdonságok mellett természetesen a Kék Abroszos Helyek is várják a látogatókat.
 
 
A települések között az ingyenes Csigabusz közlekedik.
A fesztiválra bérletek május 20-án, éjfélig elővételes, extra kedvezményes áron kaphatók!



(Forrás: https://www.muveszetekvolgye.hu/)



---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 




















































 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése