2015. október 26., hétfő

CSEH TAMÁS PROGRAM (2015.)

CSEH TAMÁS PROGRAM (2015.)

Harminc induló zenekar és harmincnégy koncerthelyszín nyert támogatást.

Az idei évad első pályázatait fővároson kívüli klubok támogatására, illetve induló és kezdő előadók, zenekarok hang- és képfelvételének elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására írta ki az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A zsűri végül harminc tehetséges együttes és harmincnégy vidéki klub támogatása mellett döntött. Az okleveleket Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatósága főigazgatója, Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője adta át az Akvárium Klubban, 2015. október 20-án.
 


 
Az ünnepélyes eredményhirdetés egy tavalyi támogatott zenekar, a Lóci játszik, illetve az egyik idei sikeresen pályázó előadó, Szeder (Szeder-Szabó Krisztina) közös produkciójával indult. A fiatal tehetségekhez gitárjátékával Oláh Szabolcs, a Cseh Tamás Program egyik mentora is csatlakozott. Elhangzott például a Lóci játszik Hadd legyek arról híres című, a Cseh Tamás Program keretében kiadott nagylemezének címadó dala és Szeder Lazsa-dal című száma is.

Doncsev András egy Keith Richards gyerekkönyvében foglalt anekdotára utalva azt mondta: „mi nem a hangszert akarjuk mindig magasabbra rakni, hanem a színvonalat.” Kiemelte, hogy a sikeres pályázók magas szakmai színvonalú produkciójukkal érdemelték ki a támogatást. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program ebben az évadban 960 millió forintból gazdálkodhat, melyből 700 millió forint a nyílt pályázati keret. 100 millió forint jut a Cseh Tamás Programiroda működtetésére, a fennmaradó összeget pedig a tervek szerint egy könnyűzenei képzést célzó pilotprogramra fordítják annak érdekében, hogy minél több iskolás megszeresse a zenét. Az alelnök felhívta rá a figyelmet, hogy jelenleg két újabb pályázat fut a Cseh Tamás Program két alprogramja keretében: az előzenekaros felállásokat támogató, valamint a helyi és közösségi médiumokat támogató alprogram 80-80 millió forintos kerettel. A pályázatok benyújtási határideje 2015. november 11-e.

Bajnai Zsolt, az Ideiglenes Kollégium vezetője gratulált a támogatottaknak, és arra biztatott minden jelenlévőt, hogy figyeljék a kiírásokat és pályázzanak, hiszen a Cseh Tamás Program alprogramjai sokféle lehetőséget biztosítanak. A nyolc alprogramon felül a már említett könnyűzenei képzést támogató alprogramon kívül felvetette egy zeneszerzői alprogram indításának tervét is. Az eseményt a Mongooz and the Magnet, az egyik sikeres pályázó kezdő zenekar produkciója zárta.

A pályakezdő előadók, zenekarok kategóriájában összesen 347 pályázat érkezett az augusztus 3-i határidőig. Közülük a leendő mentorokból és az Ideiglenes Kollégium tagjaiból álló szakmai zsűri 78 zenekart hallgatott meg szeptember 27-30. között. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium a színvonalas pályázatok és előadók miatt úgy döntött, hogy a tervezett 25 helyett 30 pályázót támogat összesen 59.219.832 forinttal. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy az induló előadók kép- és hangfelvétel elkészítése mellett koncertezésre is fordíthatják az elnyert összeget.

Sikeres induló előadók a 2015-2016-os évadban: http://www.csehtamasprogram.hu/alprogramok/indulo-eloadok


A vidéki könnyűzenei klubok zenei programjainak támogatására kiírt pályázat célja, hogy a fővároson kívül olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek, ahol élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek. Az Ideiglenes Kollégium felhívására 73 pályázat érkezett, amelyek közül végül 34 részesült összesen 84.000.000 forintos támogatásban. A koncerthelyszínek azt vállalták, hogy 16 különböző együttes önálló koncertjét rendezik meg. A sikeres pályázók között olyanokat is találni, akik a tavalyi évadban is sikerrel pályáztak a Cseh Tamás Program Klubtámogató Alprogramjára.

Sikeres klubpályázók a 2015-2016-os évadban: http://www.csehtamasprogram.hu/alprogramok/klubtamogatas



(Forrás: (www.csehtamasprogram.hu)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


 
 















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése