2015. május 13., szerda

TÁRSADALMI PÁRBESZÉD AZ OLIMPIÁÉRT

TÁRSADALMI PÁRBESZÉD AZ OLIMPIÁÉRT

Hivatalosan is elkezdődött a társadalmi párbeszéd egy lehetséges budapesti olimpia megrendezéséről. A főváros a 2024-es vagy a 2028-as játékokra pályázna. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly elfogadott Agenda 2020 nevű pályázati feltételrendszere szerint ugyanis enyhített a szabályokon, így a jövőbeni olimpiák kisebb költségvetéssel is megrendezhetők.

 


Az olcsóbb, kisebb költségvetésű játékok magrendezésének szabályairól tavaly decemberben döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az új feltételrendszer egy Budapest-nagyságú város számára is lehetővé teszi az esemény megrendezését. A NOB meghívásos rendszerben választ a pályázó városok közül.

„Az Agenda 2020 azt is kimondja, hogy azzal, hogy egy ország, egy város a szándékát kinyilvánítja, hogy rendezzünk olimpiát, még természetesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tekinti az adott várost és adott országot potenciális pályázónak. Azokat hívja meg majd a pályázat kapcsán, amelyeknél megvan a társadalmi támogatottság.” – közölte Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

A korábban pesszimista Tarlós István ma már támogatja a rendezés ötletét. A főpolgármester szerint az addig lezajló közlekedési és közműberuházások alkalmassá teszik Budapestet a játékok fogadására. Elkészülnek a szükséges állandó sportlétesítmények, így felújítják a Puskás Ferenc Stadiont, és a 2017-es vb-re megépül az új sportuszoda is.

„Ebben a régióban, Közép-Európában még olimpia rendezésére nem került sor. Tudjuk, hogy 2017-re megnyertük az úszó-világbajnokság megrendezésének lehetőségét, ami hihetetlen nagy erőt és lehetőséget jelent majd, három hónappal az olimpia helyszínéről való döntés előtt” – közölte a főpolgármester.

Egyelőre megoldatlan viszont a sportolók és a szurkolók elhelyezésének kérdése. A meglévő budapesti szállodák felújítása mellett tízezres nagyságrendben lenne szükség új férőhelyek építésére, akár alternatív módon is.

„Úgy, ahogy Athénban és Londonban is, a Dunán is lehet majd ideiglenes szállodákat építeni. Arra is gondoltunk, hogy a fenntarthatóság érdekében az olimpiai falut, ahol több ezer sportolót kell egyidejűleg elhelyezni, később milyen turisztikai, szállodai célra tudjuk felhasználni” – nyilatkozta Niklai Ákos, a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke.

Egy az elmúlt három hónapban készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett budapestiek hatvan százaléka támogatná az olimpia megrendezését.

A fővárosi közgyűlés június 23-ai ülésén dönt a kérdésről. A NOB 2017 őszén ítéli oda a 2024-es olimpia rendezési jogát.


(Forrás: Hír TV/mno.hu)

-----------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

------------------------------------

(Szerző/Leközlő:

 
Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


-----------------------------------------


POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 
















 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése