2015. március 9., hétfő

MAGYAR NEMZETI CIGÁNY MŰVÉSZEGYÜTTES

MAGYAR NEMZETI CIGÁNY MŰVÉSZEGYÜTTES

Magyarországon ma mintegy 800 ezer cigány, roma ember él, akik három alréteget képviselnek: nevezetesen a rom ungrok (a magyar cigányok), az oláh cigányok és a beás cigányok. A magyar cigányok mintegy 78 százalékát teszik ki a Magyarországon élő cigányságnak. Ebben a kategóriában a történelem során a legmeghatározóbb a cigány muzsikus társadalom volt, akik mindig is követendő életmintát tudtak nyújtani a mögöttük maradt cigány testvéreiknek.



A mai modern világban a fiatal cigányságnak egyre több szimbólumra, eszményképre, példaképre és követendő életmintára van szükség, hogyha egyenjogú, egyenrangú állampolgára kíván lenni a magyar társadalomnak. Belátva azt, hogy a kultúra a legnagyobb tudatformáló erő és hogy a kultúra nemcsak a műalkotások összessége, hanem légkör, morál, készség és képesség a megértésre, a toleranciára és a szolidaritásra. A kultúra áthatja az ember életviszonyának minden pillanatát. Így beszélhetünk öltözködési-, utazási-, tanulási-, munka-, vita-, egészségügyi kultúráról.

Ezért hoztuk létre közel egy évtizede a Művészeti-Oktatási-Kulturális és Közéleti Alapítványt, a MOKKA-t, ahol nagyon sok cigány kulturális művészeti rendezvényt, fesztivált rendeztünk. Látva a fájdalmas tényt, hogy a világhírű cigánymuzsikusaink munkanélküli emberként tengetik az életüket, elveszítve emberi méltóságukat és karakterüket. Alapítványunk fontosnak tartja, hogy ezeknek a művészeknek hitet, reményt, életerőt adjunk, mert ők csak ehhez értenek, hiszen egész fiatalságukat a zenetanulásra fordították és eddigi életüket a muzsikálásra.

Alapítványunk év elején életre hívta a magyarországi cigány muzsikus társadalom legkiválóbbjaiból a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttest, amely három művészeti ágat ölel át: a cigányzenekart, a tánckart, az énekkart szólistákkal. Egy nagyformátumú együttest, amely 150 főt számlál.


(Forrás: Raduly József, igazgató)

----------------------------------------------------


(Leközlő:
 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése