2015. március 9., hétfő

10. VERSÜNNEP FESZTIVÁL

Március 7-én lezárult a jelentkezés a 10. jubileumi Versünnep Fesztivál hivatásos előadóművészek illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt versenyére.

 


A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által meghirdetett Versünnep 2015 versenysorozatára idén először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos színművészek és előadóművészek, illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói mellett most első ízben hirdették meg a szervezők az „Énekelt vers, vers-megzenésítés” kategóriát, melyre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését várták.

A Versünnep Fesztiválok alkalmával a szervezők minden évben ünnepelni és emlékezni is kívánnak jelentős eseményekre. Idén a 225 éves a magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntik.

2015-ben ünnepeljük József Attila 110. illetve Mária Sándor 115. születésnapját. Ennek megfelelően a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből kellett választaniuk.

A határidőig a versenyre összesen 73 nevezés érkezett. Közülük 23-an a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek, 42 művész az ország különböző városaiból, a legtöbben (20-an) Budapestről, de van versenyző Pécsről, Szegedről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Vácról, Veszprémből is. A határon túlról 8-an delegálták magukat. Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Csíkszeredáról és Kolozsvárról vesznek részt művészek a Versünnep Fesztiválon. A versenyzők kétharmada vers- és prózamondás, egyharmada pedig megzenésített vers kategóriában indul.

Az elődöntőkre március folyamán kerül sor: március 16-án Marosvásárhelyen, március 30-án Budapesten a József Attila Színházban, március 31-én pedig Kaposváron. Az események nyilvánosak, a szervezők szeretettel várják a vers iránt érdeklődő közönséget. A döntőt a hagyományoknak megfelelően április 11-én, a Költészet Napján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezik 18 órától. A zsűri elnöke Cserhalmi György a Nemzet Színésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész.

Április 11-én, a döntőt megelőzően a Nemzeti Színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvény várja a költészet iránt fogékony fiatalokat és idősebbeket. Itt mutatják be a Versünnep Fesztivál új szobrát, Párkányi Raab Péter képzőművészeti alkotását, melyet a jövő évtől kezdődően 10 éven át a verseny mindenkori győztese viheti majd haza.

A Versünnep 2015 fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Védnökök:   Magyar Művészeti Akadémia,   Nemzeti Színház,   Színház- és Filmművészeti Egyetem.
 

(Forrás: Versünnep Alapítvány)
 
------------------------------------------------
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)
(Szerző/Leközlő:
 
Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)

--------------------------------------------------


POLGÁR JULIANNA VERSES KÉPRIPORTJA
 


POLGÁR  JULIANNA


 
 

EGYSZÁZKETTEDIK

NAP-SUGALLAT

(Versvarázslók)

 

M. F-nek, polihisztori Pegazus-pártolómnak Los A-ba
(valamint a ,,95 éves” József Attila és a ,,százéves” Márai Sándor emlékének születésnapján)

 

 

Mert a születés a halálból


Árva lett a szó – Lekuporog

az Esthez mint a mályvarőt

Nap-lemente a hegyekhez

 

Mert a halál a születésből

T

A vissza-nem-fordulók ijesztő

ideje ez -- A babonás bilinccsé

Mert aki versvarázsló soha többé

nem hagyja el a Betűk Börtönét

 

 

 

                                                                                      2000. április 11., Nap-hegy

                                                                           

 














 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése