2015. február 22., vasárnap

UDVAROS BÉLA SZÍNÉSZ, SZÍNHÁZALAPÍTÓ 90 ÉVES

UDVAROS BÉLA SZÍNÉSZ, SZÍNHÁZALAPÍTÓ 90 ÉVES

Udvaros Bélát köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából csütörtök este tisztelői, barátai a Duna Palota zsúfolásig megtelt színháztermében. A rendező, akit az előző rendszerben sokáig nem engedtek a pesti színházak közelébe, 1990 után majdnem két évtizeden át vezette az Evangélium Színházat.



A Lukács fürdő vezetése is gratulál törzsvendégének, a kilencvenesztendős Udvaros Bélának – halljuk a Duna Palota nagytermének nézőterén. Juhász Judit újságíró, az est háziasszonya a köszöntő üzeneteket olvassa, mellette elegáns karosszékben az ünnepelt, az Evangélium Színház alapító igazgatója. Nevezetes helyszín: itt tartotta szinte összes előadását az Evangélium Színház. 1990 reményteli tavaszán Szentágothai János professzor és ifjabb Bartók Béla támogatásával a Protestáns Közművelődési Egyesület teremtette meg az új teátrumot, ősszel már Lessing Bölcs Náthánjával léptek a közönség elé. (Az előadás kis híján elmaradt, aznap tört ki ugyanis a taxis sztrájk. Udvarosék úgy döntöttek, megtartják a premiert; aznap este egyedül az ő színházuk játszott Budapesten.)

Közel húsz esztendő alatt harminc bemutatójuk volt, szerepelt a repertoáron Németh László, Tamási Áron, Illyés Gyula, Márai, Madách, Shaw, többek között Bitskey Tiborral, Buzogány Mártával, Sunyovszky Szilviával, Körtvélyessy Zsolttal, Darvas Ivánnal, Mécs Károllyal.

Lányát, a szintén jelen lévő Udvaros Dorottyát is rendezte a Csongor és Tündében, aki szintén a köszöntők között szerepel: egykori szerepét idézi, az Éj-monológot olvassa föl.

A köszöntők gyors egymásutánban követik egymást: Hoppál Péter, a kultúráért felelős államtitkár régi, az ünnepelthez fűződő személyes élményét idézi, felszólal Albert Gábor író, Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója, Párkány László író, a református és az evangélikus egyház képviselője.

Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője, azért is köszönti a Mestert, mert most jelent meg náluk Udvaros Bélának az Evangélium Színház Duna Palota-beli 20 évét bemutató, ,,egy kis nemzeti színház” című kötete.

Végül Udvaros Béla maga lép a mikrofonhoz. „Életem nagy tanulsága ez a költemény” – szól közönségéhez, majd elszavalja Simon Istvántól az Orgonabokor című verset: „…nem arra gondol, mi lehet, / csak betölti, amiért küldetett.”


(Forrás: mno.hu)

-----------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

 
Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 












 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése