2015. február 6., péntek

BUDAPEST 2024 - OLIMPIAI REMÉNYKEDÉSEK!

A 2024-ES OLIMPIA ÉS PARALIMPIA MEGRENDEZÉSÉNEK
LEHETŐSÉGE BUDAPESTEN
 
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése elsöprő többséggel (125 igen és 1 nem szavazattal) úgy döntött pénteken (2015. február 6., LARUS Rendezvényközpont), hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.
 



Az Olimpiai Védnökök Testülete, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság közös nyilatkozata a következő pontokat tartalmazza:
 
1. Kezdeményezzük, hogy kihasználva a gazdaságos olimpia esélyét, Budapest és Magyarország vizsgálja meg a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének lehetőségét.
 
2. A Magyar Olimpiai Bizottság és a védnöki testület olimpiai társadalmi párbeszédet indít a gazdaságos olimpia és a 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázat kérdésében. A magyar olimpia terve csak egyetértéssel, erős társadalmi, szakmai, érdekvédelmi támogatással lehet sikeres.
 
3. Kezdeményezzük, hogy haladéktalanul készüljön el a korábbi olimpiai megvalósíthatósági tanulmány frissítése és átdolgozása, az Agenda 2020 reformprogram könnyítéseinek maximális kihasználásával! A megvalósíthatósági tanulmány tartalmazzon költség-haszon elemzést, mutassa be, hogy hogyan rendezhető Magyarországon olimpia vállalható költségekkel és hogyan maximalizálhatóak az egész ország számára a hasznok és előnyök, a gazdasági bevételek!
 
4. Felhívjuk a gazdasági és szociális ernyőszervezeteket, kiemelten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a Vállalkozók Országos Szövetségét, a Magyar Gyáriparosok Szövetségét, valamint a Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy vegyenek részt a társadalmi párbeszéd megvalósításában! Tisztelettel felkérjük a politikai pártok vezetőit: tegyék lehetővé, hogy ez egy valóban független szakmai és társadalmi párbeszéd legyen!
 
5. Felkérjük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a Vállalkozók Országos Szövetségét, a Magyar Gyáriparosok Szövetségét, valamint a Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy a megvalósíthatósági tanulmány értékelésében aktívan vegyenek részt!
 
6. Támogatjuk, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vegyen részt a 2024-es játékok tájékoztató pályázat-előkészítő szakaszában, szervezze meg a NOB által ajánlott városlátogatást, a Budapestre szabott NOB-szemináriumokat, konzultációt.
 
7. Olyan olimpiai terv készítését tartjuk elfogadhatónak, amely segíti a hazai gazdaság felzárkózását, felemelkedését, a magyar életszínvonal emelkedését. Az olimpiai tervnek segítenie kell a magyarországi jóléti mutatók közeledését az uniós átlaghoz, valamint a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést.
 
---
 
A döntést megelőző Schmitt Pál értekezést tartott az olimpiák eddigi tapasztalatairól, és , a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja hangsúlyozta:

„Az, hogy egyáltalán felmerülhet, Budapest olimpiarendezésre pályázik, nagyban köszönhető az Agenda 2020-nak. A beérkező 40 ezer javaslatból végül 40 került be a reformcsomagba, és annak valamennyi olimpiarendezésre vonatkozó pontja Budapest malmára hajtja a vizet” – fogalmazott.

A sportdiplomata kiemelte, a nyertes pályázatot egymilliárd dollárral támogatja a NOB, amellett, hogy a létesítmények jó része a játékoktól függetlenül felépülne. Hiszen sportfalu kell, médiafalu kell ... figyelni kell a fenntarthatóságra, pl. a meglévő intézmények maximális kihasználtságára, és a már alkalmazott, elbontható csarnokok meglétére ... a selejtezők vidéken lennének [ezáltal szinte az egész ország bevonható az olimpiába!] ... a vadvízi evezés pl. déli vagy északi szomszédainknál lenne megszervezve ...; Mindenképp nagyon fontos az ELŐTERVEZÉS, de az utóhatás fölmérése is, mert ez az érzelmi rész: legalább egyszer legyen Mo-n olimpia! Fontos az OLIMPIZMUS népszerűsítése; ... egy NOB-os sportszakember szerint a doppingellenes küzdelem BEFEKTETÉS!!! Országimázsunkat mind a nyitó-, mind pedig a zárórendezvény meg fogja határozni. Nem szabad elfeledkezni a TOP-programról (szponzorok bevonása) sem. ... És mindenképp ,,látványos hazai szereplés" kell!
 
---
 
A következő előadó Bienerth Gusztáv közgazdász volt, aki kiemelte, hogy a 2002-es hatástanulmány frissítése május végére elkészül, ami nagy segítséget jelent majd a minél precízebb helyzetelemzésben.

„Szocsi és Peking pénzügyi szempontból rossz példát mutatott, és a NOB ez ellen mindenképp tenni akart – ezt az erőfeszítést tükrözi az Agenda 2020.”
 
---

A közgyűlést levezénylő Szabó Bence, a MOB főtitkára megerősítette:

„Felelősen döntött a közgyűlés. A következő feladat, hogy a közvéleményt is sikerüljön megnyernünk az ügynek - kellő társadalmi támogatottság nélkül ugyanis esély sincs a sikerre.”

A résztvevők az ülés elején megemlékeztek a közelmúltban elhunyt olimpiai érmesekről, valamint dr. Leyrer Richárdról, a MOB január elején elhunyt alelnökéről. A közgyűlésen szót kért a sportvezető fia, aki megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.

A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a NOB.
 
A témában a MOB a közgyűlést követően sajtótájékoztatót tartott.

A MOB tagjai emellett – második napirendi pontként – elfogadták a 2015. évi költségvetést, melynek főösszege 12 milliárd 35 millió forint.

Az Olimpiai Védnöki Testület tagjai: Baráth Etele, Oszkó Péter, Bienerth Gusztáv, Gyárfás Tamás, Kemény Dénes, Dénes Ferenc, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Rácz Marianne, Regőczy Krisztina, Sors Tamás, Kovács István és Gyurta Dániel.
 


(Forrás: mob.hu)

--------------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

 
Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése