2014. október 20., hétfő

II. MAGYAR SAJTMUSTRA

II. MAGYAR SAJTMUSTRA


2014-ben második alkalommal került megrendezésre a II. Magyar Sajtmustra a Hangistállóban, Nagyegyházán.
A Hangistálló a Völgy-Vidék Sajtút sajtmegállójaként debütált.



A Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, a Völgy-Vidék Közösség, a Bicskei Mg. Zrt., valamint a Hangistálló Nonprofit Kft. a LEADER (térségek közötti) együttműködés keretében, felkarolva a magyar sajtkészítőket, egy olyan programlehetőséget kíván(t) nyújtani a II. Magyar Sajtmustrával mind a termelők, mind pedig a lakosság számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.
 
A rendezvényt kiemelten támogatta még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatósága is. A rendezvény ideje alatt információs pultjuknál szaktanácsadással várták szeretettel az érdeklődőket. Felajánlásuk tartalmazta továbbá a Sajtverseny Különdíját!
 
A programok folyamán a sajtkészítés szereplői ismerhették meg jobban egymást és egymás termékeit, hozzájárulhattak a helyi kezdeményezések sikeréhez. Ez a sajtmesterek szakmaiságát erősítette összefogásuk által; egyúttal még ösztönzés is volt arra, hogy egy igényes, jól megszervezett bemutatkozás lehetőségével közvetlen kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal, és bemutathassák minőségi, kézműves tejtermékeiket. Ez volt a garancia arra is, hogy a látogatók valódi kulináris élménnyel térhettek haza.
 
Az esemény vidéki helyszínen, a nagyegyházi Hangistállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves istállóépületben került megrendezésre. Jelenleg a helyszínt üzemeltető Hangistálló Nonprofit Kft. célja is elsődlegesen a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése. Elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy-Vidék Sajtút egyik sajtmegállójának adjanak helyet. Eme ünnepi alkalom lehetőséget adott arra is, hogy a SAJTPINCE átadásra kerüljön.

2014. október 3-án sajtversenyt és szakmai konferenciát tartottunk, amelyre szeretettel vártuk a sajtkészítőket és a versenyző sajtokat! A felkért, független zsűri a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálta a termékeket a szakmai nap folyamán.

2014. október 4-én sajtvásárt és sajtünnepet tartottunk, amelyre szeretettel vártuk a sajtkészítőket árusítani, valamint a nagyközönséget, hogy egy fantasztikus sajtos élményben legyen részük – sajtkészítési bemutatóval, vajköpüléssel, sajt-kavalkáddal, színvonalas zenei programokkal! A II. Magyar Sajtmustrán a látogatók nemcsak vásárolhattak a sajtokból, hanem minősíthették is azokat – szavazhattak a Mustra legjobb sajtjára, emellett a gyerekeknek kialakítottunk egy alkotó sarkot, a felnőttekkel együtt kipróbálhatták vajköpülést és megnézhették a sajtkészítés folyamatát. Eredményhirdetéskor bemutatták a Magyar Sajtmustra legjobb sajtjait, kiosztották az arany, ezüst és bronzérmeket; valamint átadták a különdíjat és közönségdíjat.
 
A program zárásának esszenciáját az adta, mikor a gasztronómia találkozott a zenével, mert ez tette teljessé az emberi érzékelést a nap folyamán - íz, illat, látvány, tapintás, hallás -, komplex élményét nyújtva a látogatóknak. A dallamokat Szokolay Dongó Balázs, népi furulyás, duda és tárogató művész fantasztikus virtuozitása, valamint a komolyzenei koncerten Demeniv Mihály, tangóharmonikás, számos nemzetközi verseny győztesének játéka szolgáltatta.
 
(Forrás: www.hangistallo.hu)
 
______________________________________________________________
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)
(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA A II. MAGYAR SAJTMUSTRÁRÓL
 
 



































































































 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése