2014. július 2., szerda

TEHETSÉGES MAGYAROK AMERIKÁBAN

Tehetséges magyarok Amerikában

10 év alatt mintegy 400 tehetséges magyar tölthette Amerikában szakmai gyakorlatát a HAESF ösztöndíjprogrammal


A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF) az amerikai nép által, a szövetségi kincstár 11 millió dolláros támogatásával ez idáig közel 400 tehetséges magyar számára biztosította az egyedülálló szakmai fejlődés lehetőségét Amerikában. Az Ösztöndíj Alap az amerikai Függetlenség Napja alkalmából szervezett, ünnepélyes sajtótájékoztatóján összegezte az első 10 év sikereit, és bemutatta annak az egyedülálló kutatásnak az eredményeit, mely a program hatásait vizsgálta a jelentkezők szakmai karrierjében és személyes fejlődésében.

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund, HAESF) éppen tíz évvel ezelőtt, az 1990-ben létrehozott, amerikai szövetségi kincstár által támogatott Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) örökségeként jött létre azzal a céllal, hogy Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődését elősegítse. A 10 éves működés alatt az Alap változó programkínálattal mindvégig a tehetséges magyarok szakmai fejlődését tűzte ki célul, nagy figyelmet fordítva az ösztöndíj-program során elsajátított tudás Magyarországon történő kamatoztatására.

„A HAESF programba jelentkezők alkalmassági feltételként fogadják el az ösztöndíj-programot követő 2 évben a kötelező magyarországi tartózkodást. A program ezáltal biztosíthatja ugyanis a HAESF missziójaként is meghirdetett cél elérését, Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődésének támogatását.” – mondta el az Alap jelenlegi elnöke, Ryan Schwarz, aki több mint húsz évvel ezelőtt a MAVA programján keresztül éppen hazánkban töltötte szakmai gyakorlatát, melynek - saját bevallása szerint - a mai napig sokat köszönhet.
 
A fiatal diplomások számára kialakított Szakmai Gyakornoki Program (Professional Internship Program) és a gyakorlott vezetőket és akadémikusokat támogató Senior Ösztöndíj (Senior Leaders and Scholars Fellowship)  mellett a HAESF a magyar kis- és középvállalkozások fellendítése érdekében idén új, vállalkozás-fejlesztési programot (Entrepreneurship Development Program) indított. Az új kezdeményezés az olyan tehetséges magyar vállalkozóknak kínál lehetőséget, akik üzleti vállalkozást alapítottak Magyarországon egy új ötlet vagy technológia köré. „Az USA-ban tapasztalatot szerző, magyar tehetségektől amerikai szakembereink is sokat tanulhatnak, míg az ösztöndíj-program alatt kialakított szakmai kapcsolatokból és lehetőségekből mindkét ország hosszú távon kamatoztathat.” - tette hozzá a HAESF elnöke.

Prof. Dr. Bod Péter Ákos, a MAVA volt egyik igazgatója, a HAESF alapító-kuratóriumának volt elnöke az ösztöndíj-program gazdasági hatásait elemezve elmondta: „A magas minőségű munkaerő hozzájárul a kiemelt színvonalú munkavégzéshez, ezáltal a gazdaság termelékenységének növekedéséhez is. A HAESF által biztosított lehetőséggel értékes szakmai tudást és tapasztalatot szerezhetnek magyar tehetségek az Egyesült Államokban.”

Az Ösztöndíj Alap a karrierépítésben és személyes fejlődésben is fontos szerepet játszik. Az ösztöndíjasok körében elvégezett, egyedülálló kutatás rámutatott, hogy a résztvevők 90%-a a szakmai fejlődés mellett személyiségük fejlődéséért is hálás, hiszen az Amerikában megtanult határozottságot és pragmatikus problémakezelést az élet bármely területén hasznosíthatják. A reprezentatív kutatásból arra is fény derült, hogy az egész életre szóló inspiráció és motiváció mellett a résztvevők több mint 50%-a aktív szakmai kapcsolatrendszert alakított ki az ösztöndíj-program alatt.
 
Az ünnepélyes sajtóesemény záróakkordjaként Jeszenszky Géza, a MAVA megalakulásakor szolgáló külügyminiszter, az első Orbán-kormány amerikai nagykövete háláját fejezte ki a HAESF felé az Alapnak a magyar gazdaság fellendítésében és a magyar-amerikai szakmai és oktatási tapasztalatok átadásában játszott szerepéért. Az emlékplakettet az esemény díszvendége, George D. Gould, az amerikai kincstár volt pénzügyi államtitkára és a MAVA volt elnöke vette át.

Az HAESF 10 éves működése alatt számtalan sikertörténet született, melyekből ízelítőt ad az alábbi linken elérhető kisfilm is:
https://www.youtube.com/watch?v=ZqFhx0ojfSY&feature=youtu.be


(Forrás és további információ: www.haesf.org; Open Communications Kft.)

-------------------------------------------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


 
---------------------------------------------------------------------------------------
 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése