2014. július 25., péntek

BAROKK KASTÉLYNAPOK A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI UDVARBAN

 
 
 
FÉNYES ÜNNEPSÉGRE KÉSZÜL A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI UDVAR
 


A Gödöllői Királyi Kastély egyik újabb programjára kerül sor augusztus második hétvégéjén (aug. 9-10-én). Mária Terézia 263 évvel ezelőtti látogatását idézi a gyermekek és felnőttek változatos szórakozását ígérő, Barokk Kastélynapok nevet viselő, 2 napos fesztivál. A történelmi találkozón a kastélyt építő Grassalkovich I. Antal rendkívüli ünnepséggel fogadta a Magyarországon először vendégeskedő királynőt.




 

A fényes időszakot megidézve a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10.00-kor érkező uralkodónőt, fogadását nemesi testőrsége és gólyalábas vándormutatványosok kísérik, majd Paprika Jancsi vásári mulatsággal szórakoztatja a sokaságot.

Őket követi a Zrínyi Miklós Katonai Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző bemutatója. A családokat délelőtt Királyfi-Királylány elnevezésű barangolásra invitálják a múzeumi termekben, majd a parktúra enged bepillantást a megújult kastélypark botanikai ritkaságaiba. A Garabonciás Gyermek Táncegyüttes „Lully: Állatmesék” című előadása délután 3-tól kerül színpadra, a La Fontaine meséket interaktív táncház zárja. A nap folyamán több alkalommal kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba. Sorrentói szerenád címmel olasz dalest idézi meg az itáliai életérzést 19.30-kor, a kastély romantikus díszudvarán, Domenico Menini és Denis Biancucci előadásában.

Augusztus 10-én, vasárnap 10.00 órától Mária Terézia nemesi testőrségének díszes őrségváltását szemléli Grassalkovich Antal gróf és fejedelmi vendége a kastélya erkélyéről.

A vasárnap délelőtti programban a gyerekeket vásári bábcirkusz szórakoztatja „gravitációval, súrlódással, légellenállással”. Emellett Minka nagyi emlékei közt kutathatnak a játékos kedvű családok, mely program a kastélyban zajló XVIII. századi főúri életet, az öltözködést és a bálokat idézi fel. E napon is több alkalommal életképek jelenítik meg a barokk kort, majd délután 3 órától a Cifra palota címmel mesék, versek hangzanak fel gitáron, hegedűn, énekszóval Mocskonyi Gergely mesemondó tolmácsolásában. A népszerű Szekérszínház Móricz Zsigmond Szerelem című vásári komédiáját délután fél 5-től mutatja be a kastély díszudvarán.

A kastélyparkban mindkét nap kastély-játszó áll a családok szolgálatára jelmezekkel, kellékekkel, játékos feladatokkal, a gyermekek kipróbálhatják a népi fakörhintát is. Lesz kézműves vásár, decoupage szalon, lacikonyha, és megkóstolható a kürcsi őskalács.

A gazdag programkínálat mellett kiemelendő/figyelemre méltó, hogy királyi környezetben vendégeskedhetünk, ahol a programok - néhány kivétellel - ingyenesen tekinthetők meg!

Látványos programok a család minden tagjának! Legyen részese Ön is a kalandnak!


(Szövegforrás és további információ: sajto@kiralyikastely.hu)


_____________________________________________________________


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

____________________________________________________________


SZORÓLAPOK A GÖDÖLLŐI BAROKK KASTÉLYNAPOKRÓL
 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése