2014. március 4., kedd

NÉGYCSILLAGOS KÖZÖSSÉGI JÁTÉKOK


,,ÉLJ ÉS JÁTSSZ BECSÜLETTEL!" - Nevelőszülőknél élő gyermekeknek indítanak bűnmegelőzési és a sportot népszerűsítő programokat

Hétszáz, jórészt nevelőszülőknél élő gyereknek indít bűnmegelőzési és a közösségi sportot népszerűsítő programsorozatot az Ágota Alapítvány, valamint a nevelőszülői hálózatot működtető Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A programokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6,5 millió forinttal támogatja - közölte az ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.



Kiss Norbert elmondta, a Négycsillagos közösségi játékok című programsorozat célja a hátrányos helyzetű gyerekek veszélyeztetettségének csökkentése a drogprevenció, a bűnmegelőzés, a közlekedésbiztonság és a közösségi sportolás segítségével. Közölte, ha a mostani mintaprojekt sikeres lesz, szeretnék a jövőben országos programmá bővíteni, és minél több, az állami gondoskodás keretei között élő gyereket bevonni. Azt hangoztatta, hogy a sport prevenciós eszköz, mert a sporton keresztül a fiatalok értelmet találhatnak az életüknek.

Kothencz János azt hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek bizalomképe gyönge, ezért azt kell építeni, erősíteni, így tudják megtanulni, hogyan kell becsületesen, nem mások kárára élni, játszani, hogy a felnőttkorba méltón és egymásért felelősséggel léphessenek! A bűnmegelőzés lényege nem a bűn üldözése, hanem annak elérése, hogy a fiatalok meg tudják különböztetni a jót és a rosszat.
 
A gyermekvédelmi programsorozatot március 8. és 30. között rendezik meg Budapesten, Izsákon és Gyulán 200-200, illetve 300 fiatal bevonásával. Az egyes helyszíneken közösségi sportprogramokkal, köztük focimeccsekkel, valamint bűnmegelőzési, drogprevenciós és közlekedésbiztonsági témájú előadásokkal, tematikus beszélgetésekkel várják a fiatalokat. Az ,,Élj és játssz becsülettel!" szlogennel indított programsorozatban számos önkéntes is részt vesz majd, ami a közösségépítés fontos része.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője elmondta, hogy az elmúlt időszakban a drogprevenciós szemléletben lényeges változások történtek. A korábbi drogellenes kommunikációban a ,,sokkoló kampány" kapott fő szerepet, így például a dizájner drogok veszélyeire való figyelemfelhívás, ám ezen a ,,filozófiaváltás" jegyében változtattak. A szóvivő szerint ugyanis a figyelemfelhívás önmagában nem elég hatékony, alternatívát is kell kínálni a fiataloknak, ez az alternatíva pedig szerinte a sport lehet. Az új szlogen ,,a sport legyen a szenvedélyed", mert szerinte a sportban a fiatalok kibontakozási lehetőséget találhatnak.



(Forrás: MTI/EMMI)
 
--------------------------------------------
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)
(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése