2014. január 26., vasárnap

VII. BUDAPESTI MANGALICA FESZTIVÁL


VII. BUDAPESTI MANGALICA FESZTIVÁL

Czerván György: a sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut

Budapest, 2014. január 23., csütörtök (MTI) – A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben. – közölte Czerván György a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.



A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkár jelezte: az a cél, hogy a mostani, 3 millió körüli sertésállományt hat év alatt meg lehessen duplázni. Többek között ezt, valamint az ágazati gazdálkodás fehérítését, és így az állomány növelését célozta az élősertés és a hasított félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése is január 1-jétől. – tette hozzá.

A stratégia elemei közül Czerván György kiemelte a sertéshús-termékek piacra jutásának támogatását, a belföldi genetikai alapok fejlesztését, a minőségbiztosítási rendszerek, valamint marketingprogramok kidolgozását. Jelezte, hogy a stratégiának része a mangalicatenyésztés feltételeinek javítása is.


Jelezte: a múlt évben stratégia megállapodást kötött a VM a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével a mangalicából készült termékek minél szélesebb körben való népszerűsítésére, valamint a mangalica eredetigazolási, minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére. Erre a múlt évben a szaktárca 110 millió forintot biztosított. Az egyesület számára az idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendű finanszírozást ad a minisztérium.

Az államtitkár elmondta, hogy a mangalicatenyésztők egyéb forrásokkal is számolhatnak. Példaként hozta a vidékfejlesztési források közül a védett, őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzését. E jogcímen összesen három év alatt a mangalica sertésfajta támogatására 530 millió forintot fizettek ki.

Emellett az állattartó telepek korszerűsítésének támogatására is lehetett pályázni. A legutóbb meghirdetett 35 milliárd forintos forrást teljes egészében lehívták a gazdák. A mangalicatartók erre a forrásra szintén pályázhattak.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület 170 tagot számlál, akik összesen 8000 kocát és évi mintegy 50-60 ezer mangalica hízósertést tartanak. Ez a magyar sertésállomány mintegy 2 százaléka.

Az elnök utalt arra, hogy a tenyésztők sok állatot értékesítenek háztól, a mangalica a házivágás és az otthoni termékgyártás meghatározó állatfajtája. A vágóhidakra mintegy 20 ezer állat jut el, a húsukból készült termékek 75-80 százalékát külföldön adják el. A mangalicatenyésztésből származó összes árbevételt Tóth Péter évente mintegy 6 milliárd forintra becsülte.

A VII. Budapesti Mangalica Fesztivált február 7-9. között rendezik a fővárosban, a Szabadság téren. A rendezvényre a belépés ingyenes.
 
 
(MTI)

--------------------------------------------------------
 
 
VII. Budapesti Mangalica Fesztivál, 2014. február 7-9., Budapest V., Szabadság tér
 
 
A Mangalica Fesztivál 2008. óta hat budapesti (2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013.), négy debreceni (2010., 2011., 2012., 2013.), két szombathelyi (2010., 2011.), két székesfehérvári (2012., 2013.), valamint két szegedi (2012., 2013.) fesztivállal országos fesztiválsorozattá nőtt, márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában.
 
 

 
A fesztiválsorozat 2010-ben vált országos rendezvénnyé. Mostanra az érdeklődés a mangalica termékek iránt olyan mértékű lett, hogy szükségessé vált további helyszíneken is megjelenni, és lehetővé tenni az érdeklődők számára a közvetlen találkozást a tenyésztőkkel. A hetedik fesztiválra készülve sem változtatunk az alapkoncepción.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair-trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, melynek szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.


2014-ben hetedik alkalommal rendezik Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében, az V. kerületi Szabadság téren. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-, vörös-, fecskehasú) 3-3 példány, és egy anyakoca malacaival.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, helyben sült mangalica étel közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak, az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A vendégeknek a legnagyobb vonzerő főként a sok, kiváló, minőségi termék, de a megfelelő szórakoztatásért egésznapos színpadi műsor zajlik a fesztiválon. Napközben autentikus, népzenei programok, vásári komédia, gasztro-bemutatók (kolbásztöltés, beszélgetés a fajtáról, sajtkészítés, lekvárfőzés) sora látogatható. Kora délutántól pedig könnyűzenei koncerteket hallgathatnak a kilátogatók.

Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, melyre csapatok jelentkezését várják a FŐZŐVERSENY menüpont alatt.

A terület alatti, 800 férőhelyes mélygarázsban parkolásra van lehetőség, de a szervezők leginkább a tömegközlekedést ajánlják a fesztiválra látogatóknak.

A belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak!


(Forrás: MTI, www.mangalicafesztival.hu)

----------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése