2013. október 21., hétfő

RÉGI-ÚJ POMPÁJÁBAN A LISZT FERENC ZENEAKADÉMIA


A magyar zene méltó körülmények közé került - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a fölújított és kedden ünnepi hangversennyel megnyíló, Liszt Ferenc téri épület - a Zeneakadémia szecessziós zenepalotájának - hétfői sajtóbejárásán.



Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felidézte: egy évvel ezelőtt, állványok alatt, egy kórust hallgatva kiemelte, hogy a művészet nehéz körülmények között is virágzik, most pedig a magyar zene méltó körülmények közé került. Emlékeztetett arra is, hogy a teljes rekonstrukció - amelynek része volt a 2011-ben elkészült Ligeti György-épület is - összesen 13,2 milliárd forintból, európai uniós és hazai forrásokból valósult meg.

A komplex fejlesztési programról 2008 októberében írtak alá támogatási szerződést. A fejlesztés középpontjában az egyetem központi műemlék épületének teljes rekonstrukciója, korszerűsítése állt. A projekt teljes költségéből 11,829 milliárd forintot fedezett EU-támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül, a Közép-magyarországi Operatív Program keretében.

Az eredeti Voit-orgona helyreállítására - ez három éven belül készül el - 800 millió forintot külön juttat a kormányzat. Az orgona - amint azt Lakatos Gergely főmérnök az MTI-nek elmondta - a bővített pódiumba illesztve visszakapja az 1907-ben beépített játszóasztalt, és a színpad előterébe állítható, mobil változata is lesz.


 
A keddi hangverseny előtt felavatják a Liszt Ferenc téri főbejárat baloldalán Párkányi Raab Péter alkotását, amelyet Solti György, a világhírű karmester emlékére állítanak. A Zeneakadémia kistermét is Solti Györgyről nevezik el kedden. Az esti gálaünnepségen a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

A kisteremben, amelyben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működni fog, zsinórpadlást, világítási rendszert, öltözőket és zenekari árkot szereltek fel. Az alagsorban helyezték el a hangszerraktárt, az énekkari és zenekari muzsikusok öltözőjét, valamint a közönség számára itt létesítettek új mosdókat. A nagyterem székeit újrakárpitozták, erre és a függönyökre összesen 460 négyzetméter bársonyt használtak fel. A földszinti széksorok távolságát megnövelték, így kevésbé zsúfolt a nézőtér, a helyek száma itt csökkent 579-ről 432-re, az emeleten a helyek száma változatlan maradt. A földszinti előcsarnokban a büfé megszűnt, a nagyterem jobb oldalán, az üvegtetős udvaron egy kávéházat alakítottak ki a közönség számára. A nagyterem emelete és a kisterem a rekonstrukció nyomán lifttel közelíthető meg.

A rekonstrukció fő szempontja - a 21. századi korszerű oktatási és kényelmi funkciók bevezetése mellett - a műemléki szempontok szigorú betartása volt. Lakatos Gergely főmérnök elmondta, hogy hosszas kutatások nyomán kapta vissza színvilágát a ház: több mint száz restaurátor munkája nyomán a szobrok, a Róth Miksa ólomüveg ablakok és mozaikok, fafelületek, falikárpitok, a pirogránit és eozinmázas Zsolnay kerámiadíszek, továbbá Körösfői-Kriesch Aladár freskói mind megújultak. A nagy- és a kisterem csillárjait tíz centis darabonként alkották újra.
 



Az intézmény volt és mai növendékei számára tartott, vasárnap esti ,,próbaüzemi" koncerten bebizonyosodott, hogy a nagyterem híresen kifinomult akusztikája tökéletes maradt.

A Zeneakadémia újranyitása után az egyetemhez társult Zeneakadémia Koncertközpont a legmagasabb szakmai színvonalú programmal várja a közönséget.
 


(Szövegforrás: MTI)

(További fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200711691425814.1073741839.1567426487&type=1&l=8cade57277)

--------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése