2013. szeptember 17., kedd

TUDATOS ERDŐGAZDÁLKODÁS HAZÁNKBAN

A tudatos erdőgazdálkodás a jövő Magyarországának egyik útja

A kormányváltás után bekövetkezett vagyonpolitikai szemléletváltásnak köszönhetően az állami erdőgazdaságok mindegyike pozitív adózás előtti eredményt ért el az elmúlt két évben - hangsúlyozta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Vadgasztronómiai Fesztiválon 2013. szeptember 7-én, a fejér megyei Soponyán.



 
 
 
A hetedik alkalommal megrendezett eseményen a tárcavezető kiemelte, hogy a tudatos kormányzati tevékenység és megváltozott vagyonpolitikai szemlélet tette lehetővé az erdőkben rejlő adottságok hatékonyabb kiaknázását. ,,Míg 2010-ben több állami gazdaság is veszteséggel zárta az évet, addig 2011-ben és 2012-ben mindegyik társaság pozitív adózás előtti eredményt ért el. Az elmúlt 3 évben az állami erdőgazdaságok több mint két és fél ezer kilométer hosszan létesítettek erdei utakat. 40 ezer hektárra tehető az új és felújított erdők területe, megújult 22 vadászház.”

A hazai természetjárás jelentőségéről szólva a fejlesztési miniszter emlékeztetett a kormány és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) között a közelmúltban létrejött megállapodásra. ,,Az együttműködés célja, hogy a hazai természetjárás ismét elérje korábbi színvonalát, megújuljanak turistaházaink, turistaútjaink, és ezáltal növekedjen a belföldi turizmus” - fogalmazott Németh Lászlóné.

A soponyai Vadgasztronómiai Fesztivál jelentőségét méltatva kitért arra, hogy szükség van a vadhúst és a vadételeket népszerűsítő programra, hiszen a kiváló minőségű alapanyag nincs az őt megillető helyen a magyar étrendben. Magyarországon az egy főre jutó húsfogyasztás 70 kilogramm évente, ebből kevesebb mint fél kilogrammot tesz ki a vadhús. Éppen ezért fontos, hogy bekerüljön a közétkeztetésbe, hogy fogyasztása a következő generációknak már természetes legyen.

A kormányzati szándék egyértelmű: fenntartjuk az erdőket, növeljük értékeit, békében a természettel kiaknázzuk lehetőségeit. Ez is a jövő Magyarországának egyik útja – zárta köszöntőjét a fejlesztési miniszter, majd ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált.


Budapest-Soponya, 2013. szeptember 7.



(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)


----------------------------------------------------


(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése