2013. július 17., szerda

NEMZETI TANÚSÍTÓ VÉDJEGY

Nemzeti Magánszállás Tanúsító Védjegyet kapott 4 újabb szálláshely


A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magánszállásadók Országos Szövetsége együttműködésének eredményeként a szálláshelyek kötelező osztályba sorolása helyébe a vállalkozásokat segítő, a hatékony piaci megjelenést, kereskedelmi kommunikációt szolgáló minősítési rendszer került. A szálláshelyek minőségét tanúsító védjegy a jogszabályban lefektetett üzemeltetési követelményeken túlmutatóan alkalmas a szálláshelyek minőségének a szakmai elvárások szerinti értékelésére, a magas minőségű szolgáltatások pozitív megkülönböztetésére, és ezáltal elősegíti, hogy a fogyasztó megfelelő információk birtokában az elvárásainak megfelelő szolgáltatót válasszon. A 20 minősített szolgáltató közül 12 négy koronás, 8 pedig három koronás besorolással bír jelenleg.




A Nemzeti Magánszállás Tanúsító Védjegyrendszer huszadik védjegytáblájának ünnepélyes átadására 2013. július 17-én, Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor. Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője üdvözölte a Nemzeti Tanúsító Védjegyek sikerét, és felhívta a figyelmet a védjegyhasználat előnyeire.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet értelmében megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítése, ennek alapján a minősítés önkéntes tanúsító rendszerek útján vagy egyéb módon történhet. A kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására.

Az állami tulajdonú tanúsító védjegyek kidolgozása a szabályozás módosulását követően azonnal elkezdődött, ennek eredményeként jelenleg már öt szálláshelytípus minősíthető Nemzeti Tanúsító Védjeggyel. Ezek a falusi szálláshelyek; a vendégszobák, vendégházak, apartmanok; a kempingek, az üdülőháztelepek, valamint a szállodák. A Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak a szolgáltatók.

Dr. Nemes Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a szálláshely-üzemeltetők az átmeneti időszakban - 2009. október 25-től 2012. június 31-ig - használhatták a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolást, napjainkban ez a lehetőség azonban már megszűnt. A fogyasztók és a védjegyrendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A védjegyhasználat jogszerűségét a és a minősítési kritériumok fennállását ezért rendszeres időszaki ellenőrzés garantálja.


(Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium)

-------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése