2013. július 15., hétfő

NEMZETEK NAGYDÍJA - CSIO*** W GRAND PRIX - BUDAPEST

NEMZETEK NAGYDÍJA

 
Átugorhatatlan mély még a szakadék
2013. július 13., szombat

Lovas sport



Belgium nyerte a Nemzetek Nagydíját, válogatottunk csak a kilencedik lett a budapesti díjugrató Magyar Nagydíjon



Tizennégy válogatott csatázott a Nemzetek Nagydíjáért a Nemzeti Lovardában, s végül Belgium nyert Németország és Ausztria előtt. A dobogóra várt magyar csapat csak a kilencedik lett.
 
 

Dicséretes módon egyre több nemzetközi versenyt rendez hazánkban a Magyar Lovas Szövetség, s ezeken azonban a szurkolók szembesülhetnek azzal, hogy a lovasaink lemaradása jelentős a nemzetközi élmezőnytől. Tizenkilenc ország versenyzői háromszáz lóval vetélkednek a díjugrató Budapest Nagydíjon, amelynek az összdíjazása 36 millió forint.

Nem gazdagodtak meg eddig a magyar lovasok, akik csak az alacsonyabb akadályokkal nehezített pályán értek el sikereket. A kétfázisos versenyben az osztrák Markus Saurugg nyert Viennával, megelőzve az Enriquét lovagló Krucsó Szabolcsot. Két magyar fiatal, Kiss Zsolt és Vindecker Alexandra is a helyezettek között zárt.

A péntek délelőtti, 125 cm-es viadalon Krucsó Szabolcs győzött a 9 éves hannoveri Seminole-lal. Mráz Tamás lett a második Szász Attila előtt, s Krucsó Szabolcs másik lovával, Enriquével a negyedik helyen végzett.

A Magyar Sportlótenyésztők Szövetségének kiírt fiatal lovak versenyszámában olasz győzelem született: Alessandro Colombo egyedül tudott 50 másodpercen belül lovagolni a szürke Thun Beline d’Acheronte-nal. A második-harmadik helyre két osztrák lovas került, a Zitát lovagló Markus Zaurugg és a Cailyt lovagló Dieter Köfler. Két magyar ló végzett az első nyolcban: a holsteini pejjel, Cashsel Krucsó Szabolcs és a kisbéri Formás Formalinnal Mráz Tamás.

A nagy érdeklődéssel várt Nemzetek Nagydíjában (160 cm) azonban a magyar csapat csalódást okozott, nem jutott be a nyolcas döntőbe. Az első fordulóban egyedül Orbán Emil ment hibátlan pályát, Tóth László lova egy akadályt vert, Szabó Gábor és Szász Sándor viszont 16-16 hibapontot kapott, s így a csapat csak a 9. helyen végzett.„Nem a mi napunk volt – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a díjugrató szakág vezetője. – Lengyelországban, hasonló erősségű mezőnyben a csapatunk kellemes meglepetésre harmadik lett. A hazai közönség előtt lovasainknak nem volt szerencséjük, a vártál több volt a hiba, s ezért csak nézhették a második fordulót.”

A látványos döntőt a belga válogatott nyerte a címvédő Németország előtt, a 3. az osztrák csapat lett.

A fogathajtó-vb Fábiánsebestyénben lesz

A szeptemberi izsáki négyesfogathajtó-világbajnokság után 2015-ben Fábián­sebestyén rendezi meg a kettesfogathajtó-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség döntéséről Farkas Sándor, a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 MG Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a sikeres világkupaversenyekkel vívták ki, hogy tavalyi Duna-Alpesi Kupát, 2015-ben pedig világbajnokságot rendezhetnek.


(Forrás: MH)


----------------------------------------------

A Prosper Lovasklub Kft. záró híre:


30 ezer euró összdíjazással, telt ház előtt, nagy sikerrel zárult a budapesti CSIO verseny. A 600 m hosszú pálya 13 számozott akadálya nagyon nehéz próbatétel volt az 55 induló számára. A legtöbb hibát a vizesároknál jegyezte a versenybíróság. A 160 cm-es alappályát két belga lovas tudta hibátlanul teljesíteni, amely után az összevetésben a 10 éves Dream of India Greenfield hátán Pieter Devos vehette át a Regale nagydíjat. Gregory Whatelet az összevetés utolsó oxerét leverve lett a második, míg a korábbi francia, most már lengyel színekben lovagló Igor Kawiak Centino du Ry nyergében, az alappályán szerzett 1 hibapontos időtúllépéssel harmadik lett. A szépszámú közönség nagy bíztatása mellett a 25 éves Orbán Emil a leggyorsabb 4 hibapontosként a fantasztikus negyedik helyen végzett.



------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése