2013. július 9., kedd

ERDÉLYORSZÁG AZ ÉN HAZÁM - VILÁGTALÁKOZÓ ÉS FESZTIVÁL 2013.

ERDÉLYORSZÁG AZ ÉN HAZÁM



2013. június 28-30-a között ismét megrendezésre került, immár hetedik alkalommal, az „Erdélyország az én hazám” háromnapos Világtalálkozó, melyet az Erdélyből elszármazottak és az Erdély sorsáért elkötelezettek találkozójaként tartanak számon. A Fesztivál mesébe illő környezetben, Verőcén, a Csattogó-völgyben talált otthonra!

 
 
 

A remek programok közül kiemelkedett Simó József és Medvigy Endre előadása Wass Albertről, valamint Nyirő Józsefről, a temetetlen székely íróról. Nagy érdeklődés övezte a Mezőség bemutatkozását, azon belül is egy széles körű autonómia kerekasztal-beszélgetés neves előadók közreműködésével, valamint a Mezőségi Fejlesztési Műhely című kerekasztal-beszélgetés több alapítvány bemutatkozásával. Mezőségi táncok, valamint gasztronómiai bemutató és kóstolás is várt a vendégseregre.





Június 28-án este, 19 órakor nyitotta meg kapuit a Fesztivál, Mészáros János Elek magánénekes műsorával. Június 29-én a Mezőség, míg 30-án a moldvai csángók mutatkoztak be. A csángó szentmisét Berszán Lajos atya mutatta be, majd Balázsi László ny. unitárius mb. püspök-főjegyző közreműködésével felállításra került a Csángó Kereszt. A Csángó-magyar önazonosság című konferencia mellett bemutatkozott a Csángó Rádió. Külön érdekesség volt a néptánc-, baranta- és kopó-bemutató.



Esténként koncertek színesítették a programot. A Nagy Színpadon Tamás Gábor és Dancs Annamari énekes előadóművész lépett föl, valamint a Hungarica és az Ismerős Arcok együttes is lelkesítette a közönséget. A népzenei-néptáncos programokat a Kaláka Néptáncegyüttes színesítette Szamosújvárról.

A háromnapos rendezvény állandó műsorai között szerepelt a Benedek Elek játszóház, valamint erdélyi kézműves foglalkozások, ezen kívül sport (foci, lovaglás, röplabda, íjászat stb.), kirándulás, egészségmegőrző programok, imasátor, valamint a hagyományos termékek kirakodóvására.

Az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó három védnöke volt: Nemes Előd, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke, Kallós Zoltán, Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő, és Petrás Mária, csángó népdalénekes, kerámiaművész.

www.erdelyhon.hu, www.szekelykor.hu, www.csattogovolgy.hu


(Forrás: Frigyesy Ágnes, médiafőnök)

----------------------------

További képek:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200121039219878.1073741834.1567426487&type=1&l=d40d3b553f

 

----------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése