2013. június 12., szerda

HATÁRTALAN ANTIKVITÁS - HATÁRTALAN AKTÍVITÁS!

HATÁRTALAN ANTIKVITÁS


A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás” című program hamarosan véget ér.


 


A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye (Éós) és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) 2012. augusztus 1. - 2013. július 31. között „Határtalan antikvitás“ címmel közös projektet valósított meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, amelyet az Európai Unió 148 964 euróval támogatott.

A múzeumpedagógiai rendezvénysorozat részeként sor került workshopokra, családi napokra, osztályfoglalkozásokra és egy levelező pályázatra, melyek egyenként is sikert arattak, miközben megvalósult az előre meghatározott cél: a szlovák és magyar régióban egyaránt közelebb került az iskolásokhoz a múzeum és a klasszikus ókori kultúrák világa, miközben a látszólag élettelen tárgyak megelevenedtek.
 
A hat workshop során több tucat történelem, rajz és vizuális kultúra, művészettörténet szakos pedagógus kapott - és adott át - új módszereket, megközelítésmódokat, melynek köszönhetően a diákok nem hagyományos módon ismerhették meg az antik történelem és művészet világát. A workshopon résztvevő nyolc pedagógus speciális osztályfoglalkozás keretén belül mutatta be az újonnan elsajátított és alkalmazott eszközöket.
 



A múzeumpedagógusoknak tartott workshopok során a családokat megszólító, múzeumba bevonzó módszerek kerültek terítékre. Ezek bemutatására a magyarországi régióban három családi napon - Gödöllőn, Győrben és Sopronban - került sor. A programok között kézműves foglalkozások, kiállítási barangolás családi felfedezőfüzettel, interaktív színházi előadás és sok játék szerepelt. Az utolsó családi nap még hátra van, melynek igazi különlegessége nemzetközi jellege. Ez alkalommal, 2013. június 29-én, a szlovák és a magyar szervezők együttesen rendezik meg a valóban határokat átívelő, családi napot Komáromban és Révkomáromban.
 
A projekt kiemelt programjaként került sor „A diadalív árnyéka” című levelező pályázatra. A cél minél több diák játékos formában történő bevezetése volt az ókori Róma monumentális épületein keresztül a kora császárkor kultúrájába. A csapatok egy napjainkban játszódó, rejtélyes történet keretében ismerkedtek meg a korszakkal.

A pályázatra 308 csapat jelentkezett a két országból, 188 csapat, közel 3300 diák töltötte ki mind a négy feladatlapot. Az utolsó kört, a diadalív-makett elkészítését 167 csapat, mintegy 2200 diák teljesítette. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálta el. A díjnyertes művekből álló vándorkiállítást Budapesten és Nagyszombatban láthatja a közönség. Korosztályonként az első három helyezést elérő csapat részt vehet a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének múzeumpedagógiai programján.
 
 
 

A projekt zárórendezvényeként Budapesten, 2013. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján, szintén a római kultúrához kapcsolódóan, hagyományőrző légiós és germán csapatok bemutatójával, interaktív színi előadással, gasztronómiai előadással, kézműves-foglalkozásokkal, ókori játékokkal várjuk a közönséget. A projekt utolsó programja pedig a 2013. július 14. és 20. között, 60 diák részvételével, a Jedliny üdülőközpontban megrendezett, római tematikájú, nyári tábor.

Bővebb információ: http://classics.mfab.hu/husk/



(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése