2013. június 10., hétfő

EURÓPA UNIÓ-S DÍJ - WWF MAGYARORSZÁG ÉS A DUNA-IPOLY NPI

Hazai siker Brüsszelben

Európai Uniós díjat nyert a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-helyreállítási projektje



Az Európai Unió a legjobb, LIFE-támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát. A díjakat tegnap este adták át 2012 legjobbjainak a brüsszeli Zöld Héten.
 
A díjjal az Európai Bizottság nem csupán a természetvédők kitartó munkáját ismerte el, hanem a pusztai tölgyesekre, hazánk és Európa élővilágának e kiemelkedően fontos, különleges darabjára is felhívta a figyelmet. A pusztai tölgyesek az erdőssztyeppek közé tartoznak, amelyek Eurázsián átívelve itt, a Kárpát-medencében érik el elterjedésük nyugati határát. A homoki erdősztyeppek több mint száz védett állat- és növényfajnak adnak otthont.

A nagykőrösi erdő a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban megmaradt homoki tölgyes Magyarországon, ám sok veszély fenyegette pusztulással a LIFE projekt 2006-os indulását megelőzően. Az ötéves terepi munka során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a WWF Magyarország és a Nagykőrösi Önkormányzat közös munkájának eredményeként sikerült biztosítani a pusztai tölgyesek helyreállítását és fennmaradását közel egy évszázadig. 175 hektár (350 focipálya nagyságú erdőterület) 90 évre a Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, ennek köszönhetően az erdőgazdálkodás itt megszűnt, lehetővé téve a természetes folyamatok érvényesülését. A természetvédők őshonos erdők telepítésével csökkentették a természetes növényzet feldarabolódottságát, és mintegy 420 hektáron visszaszorították az őshonos növényzetet veszélyeztető idegenhonos özönfajokat. A tölgyes természetes felújulása, a vadkárok csökkentése és a facsemeték védelme érdekében pedig a terület egy részén vadkizáró kerítést építettek.

Annak érdekében, hogy a mindeddig ismeretlen természeti kincsről egyre többen tudomást szerezzenek, megnyílt a Pálfája Erdei Oktatóközpont. Egy régi tábor szolgál bemutatóhelyként, ami önkéntesek segítségével újult meg. Nevét a környék legidősebb, 500 éves famatuzsáleméről kapta. A Pálfája természetismereti- és kézműves foglalkozásokkal, nyári táborokkal és rendezvényekkel várja a gyerekeket. Az Oktatóközponttól szabadon látogatható Pálfája tanösvény indul, amely végigkalauzolja a homoki erdőssztyepp élővilágára kíváncsi turistákat a Pálfája-erdőn.
 
 


A „Nagykőrösi pusztai tölgyesek” projektet az Európai Unió a legjobb 2012-es LIFE természetvédelmi projektek közé választotta. A díjat tegnap este Verő György, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektvezetője vette át Brüsszelben, a Zöld Héten.

További információ:
Molnár-Baji Éva
06 20 655 24 07
eva.baji@wwf.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése