2013. május 29., szerda

POSZT - XIII. PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

POSZT – XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (2013. június 6-15.)


A fővárosi és a vidéki színházak 12 legjobb előadása és sok kísérőprogram is látható lesz a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón 2013. június 6. és 15 között. Idén először a rendezvény nyitónapján adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogat – jelentette be Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a mai, budapesti sajtótájékoztatón.


 Az idei fesztivál válogatói, Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész több száz, 2012. március 1. és 2013. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadás közül választotta ki a versenyprogram 6 nagyszínpadi és 6 kamara-előadását. A versenybe került 12 előadásból 4 érkezik Budapestről (Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Proton Színház/Trafó, Vígszínház,) 6 vidékről (Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg), 2 pedig határon túli színházból (Komárom, Marosvásárhely). A szerzőket tekintve a tavalyi évhez hasonlóan ismét a klasszikusoké a főszerep, Shakespeare-től Ibsenen, Feydeau-n át Brechtig.

A kísérőrendezvények között szerepel kiállítás Bodrogi Gyuláról, a POSZT díszvendégéről, valamint a 100 éve született Gobbi Hildáról és Weöres Sándorról. Ismét megrendezik a tematikus roma fesztivált, bepillantást engedve e kisebbségi kultúra hagyományaiba. Közös koncerten lép fel Varnus Xavér és Lajkó Félix, de önálló estet tart Béres Ilona, Kulka János, Szacsvay László, Kern András és Rátóti Zoltán, valamint fellép egy, a kínai opera hagyományait követő taiwani együttes is.
 

 
 2013-ban először a POSZT megnyitóján adják át a Kaszás Attila-díjat annak színművésznek, aki az előző évadban kiemelkedő művészi teljesítménye mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalt társulatán belül. A közönség szavazatai alapján elnyerhető kitüntetés idei jelöltje Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház, Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Vass György, az Újszínház társulatának tagja.

A rendezvényt Pécs Megyei Jogú Város 65 millió, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forinttal támogatja.



(Forrás - Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)



(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése