2013. április 29., hétfő

TRANSZLÉGZÉSSEL A SPIRITUÁLIS ÉLMÉNYEK FELÉ

Az Integrál Akadémia 2013. május 10-12-ig megrendezendő, háromnapos, budapesti eseménysorozatáról tartott előzetes tájékoztatót az XO Bisztróban, április 29-én. Gánti Bence, az Akadémia alapító igazgatója mellett jelen volt Müller Péter író, a rendezvény díszvendége és Dr. Frecska Ede pszichiáter, osztályvezető főorvos.


 

A házigazda rövid bevezetőjében kitért arra, hogy ma a pszichológia és a spiritualitás egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az olyan újabb irányzatok, mint a Ken Wilber által megalkotott integrál pszichológia, amely a nyugati látásmódot ötvözi a keleti lélekgyógyászattal és szemlélettel, vagy a hamarosan Budapestre látogató, világhírű pszichológus házaspár, Stanislav Grof és felesége, Chrisitina Grof, akik a holotróp vagy transzlégzés kifejlesztői, egészen más megvilágításba helyezték azokat az eseteket, amelyek régebben egyértelműen elmekórtani besorolást kaptak. Avilai Szent Teréz nem hisztérikus volt, hanem valódi misztikus élmény átélője, és Mohamed sem epileptikus őrült, hanem magas szintű spirituális tanító, vallásalapító.

Az LSD kísérletek nyomán dolgozta ki a cseh származású, ma már a szakma élő legendájának tekintett Grof azt a légzéstechnikát, amely képes szerek nélkül különleges tudatállapotok létrehozására, amelyeket hatékony terápiás módszerként lehet alkalmazni. A háromnapos eseménysorozat érdekessége, hogy nemcsak kiváló, szakmai előadásoknak ad teret, hanem a második napon előzetes jelentkezés alapján 150 embernek része lehet ebben a transzlégzés által előidézett tudatmódosulásban. A mintegy három órán át tartó gyakorlat alkalmas arra, hogy a születés körüli, esetleg magzatkori traumák felszínre bukkanjanak és ezek oldódásával akár spirituális élmény részese legyen a gyakorló.

Arról is szó esett – és ezt a debreceni pszichiátriai osztályvezető főorvos is megerősítette –, hogy végre egyre több olyan nyitott gondolkodású és a hagyományos mellett az új ismeretekben is jártas szakembert képeznek világszerte, akik képesek rá, hogy felismerjék azt, hogy egy élmény valóban spirituális eseményből származik-e, vagy mögötte kóros elmeállapot található, amely gyógyításra szorul.

Müller Péter a 12-i előadásának témájából adott ízelítőt. Az ezoterikus irodalom népszerű szerzője számos jelentős tanítást közvetített már könyveiben. Ezúttal azt fejtegeti majd, hogy a spiritualitás és a pszichológia miként találnak egymásra; hogy táguló világunkban egyre nagyobb az emberek spirituális igénye és egyre gyakoribbak a spirituális jelenségek, amelyek megértését segíti az is, ha nyíltan beszélünk róluk.



Újságírói kérdésben felvetődött a drogozó vagy agresszív cselekedetek miatt börtönbe kerülő mai fiatalok helyzete. Müller Péter e jelenségek magyarázatát abban látta, hogy ezeknek a fiataloknak nincs boldogságélményük, ami nélkül nem lehet élni, és ezért nyúlnak ilyen extrém eszközökhöz, amelyekkel előidézik a rövid ideig tartó örömállapotot.


(Forrás: Integrál Akadémia)



(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése