2013. február 12., kedd

WINTERETNO FESZTIVÁL A VAJDASÁGBAN


                          A vajdasági magyarok a szívükbe fogadták a Winteretno fesztivált




Lezárult a Magyar Teátrumi Társaság és a szabadkai Magyar Művelődési Központ közös szervezésében megrendezett öt napos fesztivál. A színház van a mi utcánkban címmel elindított rendezvényt örömmel és szeretettel fogadta a magyarlakta szerb város.
Szabadka főterén öt napig állt a fehér, látványos sátor, mely információs pontként szolgált. A hidegben Magyar Teátrum újságokkal, a rendezvénnyel kapcsolatos információkkal és forró rumos teával vártunk minden színházkedvelőt.

A koncertek, színházi előadások és gyermekprogramok a Magyar Művelődési Központban találtak otthonra. A Magyar Teátrumi Társaság szakmai partnerként vett részt a szervezésben, lebonyolításban és a korábban az erdélyi Bálványosi Nyári Szabadegyetemen sikert arató kapaszkodó modellt valósítottuk meg a Vajdaságban is. Ennek megfelelően arra törekedtünk, hogy a kisgyermekkortól az aggastyánig mindenkihez elvigyük az igényes hazai kultúrát. A színház világa minden erre nyitott embert megszólít és tárt karokkal vár.

A délelőtti órákban igazi gyermekbirodalom épült, Teátrumi Mocorgó nevű játszóházunkkal és színes előadásainkkal kiegészülve. A szabadkai Gyermekszínház Csipkés mese című előadásával, Bakos Árpád zenei foglalkozásával, a Gózon Gyula Kamaraszínház csecsemőszínházával, Szille és a tavak népe darabbal és a Farsangi mulatsággal minden korosztályt megszólító programot vittünk színre.

Természetesen a szakmai beszélgetések sem hiányozhattak. Szó volt a magyarországi színjátszás jelenéről, múltjáról és jövőjéről Itthon és Külhon címmel. Velünk volt Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója, aki a kulisszák mögötti történeteket osztotta meg a jelenlevőkkel.

Az esti órákban a zenéé és a színházé volt a főszerep. A Pusztaszó együttes előadásában, a Sinka István esttel nyitottunk, majd velünk volt Serbán Attila és Csengeri Attila, akik ismert musical slágereket szólaltattak meg. Nagy sikert aratott a Békéscsabai Jókai Színház Sóska, sültkrumpli című darabja és Mikó István főszereplésében a Svejk vagyok című előadás. A záró este bluesosra sikerült a nemzetközi szinten elismert Pribojszki Bandnak köszönhetően.

A szabadkai magyarok szeretettel fogadták és szívükbe zárták a rendezvényt. A csillogó szemek, a pozitív visszajelzések , a visszatapsok megerősítenek minket abban, hogy a magyar kultúrának összetartó ereje van és mindenhol otthonra talál. Jövőre újabb téli kultúrkalandot tervezünk Szabadkán.
 
(Kép- és szövegforrás: Magyar Teátrum Társaság)
 

(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése